Intenție: Trei sesiuni de Bacalaureat

Intenție: Trei sesiuni de Bacalaureat

Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, precizează că aproape jumătate dintre absolvenţii de clasa a XII-a din ultimii zece ani nu au trecut cu bine examenul de Bacalaureat, aşa că propune introducerea unei noi sesiuni, „undeva în decembrie, poate februarie“, ba chiar şi un bacalaureat pentru românii de pretutindeni.

Anunţul a fost făcut în cadrul unui interviu în care Liviu Pop a precizat că subiectul este, deocamdată, la nivel de intenţie.

„În ceea ce priveşte examenul de bacalaureat, este o problemă foarte serioasă. Avem în ultimii zece ani aproape 2.000.000 de români care au finalizat clasa a XII-a. Dintre aceştia, aproape jumătate nu şi-au luat bacalaureatul, mai precis 800 şi ceva de mii. Dintre cele 800 şi ceva de mii de persoane care nu şi-au luat examenul de bacalaureat, 700.000 sînt pe zona liceelor tehnologice. (…) Este o discuţie de a introduce o nouă sesiune de bacalaureat şi eu cred că este necesară. (…) Din punctul meu de vedere, cred că un examen de bacalaureat, o altă sesiune ar trebui organizată undeva în decembrie, poate februarie, fiind vacanţă de iarnă. Dar foarte repede, din iulie pînă în august, în 30-35 de zile nu se produc foarte multe lucruri în cunoştinţele elevului sau absolventului şi eu cred că o sesiune de bacalaureat, dacă o introducem, va trebui să o gîndim în luna decembrie“, a argumentat Liviu Pop.

Ministrul Educaţiei subliniază însă că „nu se pune problema pentru decembrie anul acesta“. „Eu cred că legea ne permite să introducem a treia sesiune de bacalaureat. A fost vorba cîndva să o introducem în martie. A fost o opoziţie din sistem, puţin, vizavi de organizare. Am discutat cu o parte din colegii mei din minister şi inspectorate. Dacă vom gîndi o a treia sesiune de bacalaureat, aceasta trebuie gîndită, evident, în termeni rezonabili şi normali în aşa fel încît să dăm şanse mai mari elevilor care au finalizat clasa a
XIIa şi de ce să nu uităm că mai sînt şi alţi români prin alte colţuri ale lumii şi un bacalaureat al românilor de pretutindeni ar trebuie să îl gîndim ca ţară, lucru pe care o să îl facem în baza unor dezbateri ample, nu aşa, pe viteză.

Pentru cei care anul viitor urmează să dea examen de bacalaureat nu se modifică nimic“, a dat asigurări ministrul Educaţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *