În trimestrul al doilea 2018, pensia medie lunară a fost de 1.122 de lei. Numărul pensionarilor scade

În trimestrul al doilea 2018, pensia medie lunară a fost de 1.122 de lei. Numărul pensionarilor scade

Numărul mediu de pensionari a scăzut cu 18.000 de persoane în trimestrul 2 2018, comparativ cu perioada similară a anului trecut, pînă la 5,207 milioane persoane, iar cel al categoriei aparţinînd asigurărilor sociale de stat a crescut cu 7.000, pînă la 4,680 milioane, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Pensia medie lunară, creştere cu aproape 10% faţă de anul trecut
În trimestrul al doilea, pensia medie lunară a fost de 1.122 de lei, egală cu cea din trimestrul precedent, dar o creştere de 9,8%, comparativ cu acelaşi trimestru al anului trecut, conform datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Această pensie se determină luînd în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.- plătite de diferite case de pensii. În aceeaşi perioadă, pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.073 de lei, o majorare cu un leu faţă de trimestrul precedent şi de 9,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vîrstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi contribuţia de asigurări sociale de sănătate) şi cîştigul salarial mediu net a fost de 48,2%, în scădere comparativ cu 51,3% în trimestrul precedent.

Numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 16.000 persoane
Pensia medie lunară şi pensia medie de asigurări sociale de stat au crescut comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, cu 9,8% şi respectiv 9,3%. Pensia medie lunară a fost în trimestrul 2 2018 de 1.122 lei, iar pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1.073 lei.
Faţă de trimestrul precedent, numărul mediu de pensionari a fost în scădere cu 16.000 persoane, în timp ce numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a scăzut cu 6.000 persoane. În trimestrul 2 2018, pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,9%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 89,9% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vîrstă a fost preponderent (76,7%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial – au reprezentat 2,1%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *