4 din 10 români, expuși riscului de sărăcie şi excluziune socială

4 din 10 români, expuși riscului de sărăcie şi excluziune socială

Aproape 40% din populaţia României este expusă riscului de sărăcie şi excluziune socială, iar circa 24% din români raportează o degradare a condiţiilor materiale, potrivit datelor din 2016, publicate de Eurostat.
Anul trecut, 23,8% din populaţia României raporta o degradare a condiţiilor materiale, în creştere faţă de anul anterior, cînd rata era de 22,7%. Degradarea condiţiilor materiale vizează imposibilitatea unei familii de a plăti cheltuieli neaşteptate sau de a-şi permite o vacanţă de o săptămînă departe de casă, o masă zilnică care să includă carne, bunuri de lungă durată precum o maşină de spălat, un televizor color, un telefon sau o maşină.
În 2016, 8,2% din populaţia cu vîrste sub 60 de ani locuia în gospodării unde era un nivel redus de muncă în rîndul persoanelor apte, în creştere faţă de anul trecut, când rata era de 7,9%.
Aproape 14% din populaţia României nu îşi putea încălzi suficient locuinţa, anul trecut, în creştere faţă de anul anterior, cînd cota era de 13,1%.
Peste 13% din români trăiau în condiţii dificile, cu probleme la pereţi sau acoperişul locuinţei, sub media UE, de 15,4%. Potrivit analizei, 30% din români nu aveau, anul trecut, duş, cadă sau grup sanitar, cu mult sub media UE, de 1,9%.
Peste 48% din populaţia României trăia în locuinţe supraaglomerate, în 2016, media UE fiind de 16,8%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *