Vaccinurile ar putea intra în premieră pe lista tratamentelor compensate

Vaccinurile ar putea intra în premieră pe lista tratamentelor compensate

Vaccinurile esenţiale, administrate gratuit în acest moment doar unor categorii de populaţie, ar putea intra în premieră pe lista tratamentelor compensate pentru toate categoriile de populaţie, a declarat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, la o dezbatere pe tema vaccinării.

România ar trebui să aibă, pe lânga calendarul de vaccinare al copilului, şi un calendar de vaccinare al adultului şi al bolnavului cronic, iar compensarea ar trebui să meargă mână în mână cu acest calendar, a declarat Adriana Pistol, medic şi directorul Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
„Compensarea vaccinurilor cel puţin pentru anumite categorii de populaţie reprezintă o pârghie deja testată în alte ţări ale lumii în sprijinul creşterii acoperirii vaccinale. Acest lucru se poate face foarte repede, pârghiile legislative există. O asemenea măsură ar trebui însoţită şi de o campanie de informare a populaţiei”, afirmă Adriana Pistol, medic şi directorul Centrului de Supraveghere şi control al Bolilor Transmisibile, care adaugă că România are nevoie de o strategie de vaccinare, pe care nu o are în acest moment, care va aduce predictibilitate. Până ca vaccinurile să fie compensate, mai trebuie modificată legislaţia. Sigur că nu am nimic împotrivă. Susţin prevenţia, susţin vaccinarea şi nu am nimic împotrivă să fie decontat vaccinul, dar trebuie să modificăm legislaţia. Vaccinarea se adresează unor cohorte foarte mari, a afirmat Vasile Ciurchea. Prin vaccinare, bugetul Casei face economii. Avantajele se văd şi în starea de bine a pacientului, mai spune Vasile Ciurchea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *