Va fi interzisă comercializarea medicamentelor „la bucată“

Va fi interzisă comercializarea medicamentelor „la bucată“

În curând, medicamentele nu vor mai fi vândute la bucată, ci doar o cutie întreagă. Sâmbătă a intrat în vigoare o directivă europeană care îşi propune să controleze strict sursa medicamentelor şi să le identifice repede pe cele falsificate.

În România, regulamentul va avea însă şi efecte adverse, pentru că bolnavii săraci nu îşi vor mai putea procura doar o pastilă sau două, aşa cum se întâmplă acum. Iar producătorii mici vor fi obligaţi să investească masiv în noi linii de ambalare a pilulelor, vor mări preţurile sau vor ieşi de pe piaţă.

400 de medicamente falsificate, în special pentru cancer, au fost raportate în Europa, inclusiv în România, în ultimii patru ani. Până acum, anchetatorii nu puteau ajunge de la o folie sau o pastilă direct la producător. Exact asta încearcă să facă noul sistem – va controla în 300 de milisecunde, cât durează scanarea şi conectarea la o bază de date de pe tot continentul, dacă pastilele cumpărate sunt produse, distribuite legal şi în termenul de valabilitate. Pentru ca supravegherea să fie eficientă, farmaciile vor fi nevoite să renunţe treptat la aşa-numita fracţionare. Acum, oamenii pot cumpăra la bucată doar câteva pastile. Pe viitor, cutiile nu vor mai fi desfăcute. În România se cumpără în fiecare an peste 500 de milioane de cutii cu medicamente. Pentru că noul regulament le vizează pe toate cele care se eliberează cu reţetă, dar şi pe unele dintre cele pe care le poţi procura la liber, unii producători şi-au modificat deja liniile de producţie. În curând, toate cutiile vor avea aceste două noi elemente de siguranţă: o matrice bidimensională, care identifică produsul după număr de serie, lot, data expirării şi cod unic. Şi un sigiliu care nu permite deschiderea cutiei fără a lăsa urme evidente.

Producătorii vor scoate probabil şi ambalaje cu mai puţine pastile, cu 5 sau 10 în loc de 30, pentru ca reţetele să fie onorate fără a desigila o cutie.

„E o problemă complicată, care ţine şi de reglementările privind compensarea, dar şi de tradiţie, de modul de gestionare a farmaciei“, a declarat Laurenţiu Mihai, Manager General OSMR (Organizaţia de Serializare a Medicamentelor din România).

Pentru fabricanţi, modificările în ambalare costa între 150 şi 200 de mii de euro, pentru fiecare medicament. Ceea ce înseamnă că ori îşi scumpesc pastilele, ori pun lacătul pe uşă.

„Lucrurile acestea vor duce la o eliminare graduală a producătorilor mici de medicamente de pe piaţă. E unul dintre aspectele negative ale implementării acestei directive, care iniţial a fost subestimat“, spune Dan Zaharescu, preşedintele OSMR.

Cel mai sumbru scenariu arată că în următorii cinci ani, cât durează perioada de graţie în aplicarea noilor reguli, 300 de producători de medicamente, din cei 600 din România, îşi vor închide afacerile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *