Top 5 alimente care ne oferă energie

Top 5 alimente care ne oferă energie
Top 5 alimente care ne oferă energie

Proteina reprezintă un macro-nutrient compus din aminoacizi, esenţial pentru buna funcţionare a organismului, dar mai ales care îi oferă acestuia energia de care are nevoie. Studiile medicale au demonstrat că ajută la pierderea greutăţii şi reduce riscul apariţiei bolilor de inimă, iar pentru că organismul produce un număr limitat de aminoacizi, trebuie să completezi necesarul cu surse de proteine animale şi vegetale.

Fasole şi linte

Fasolea conţine o cantitate importantă de proteine, dar şi acid folic, fier, magneziu, fosfor şi fibre dietetice, care ajută în lupta cu kilogramele prin reglarea nivelului de zaharuri din sînge şi menţinerea stării de saţietate. Practic, nu există nicio diferenţă între valoarea nutriţională a fasolei proaspete faţă de cea la conservă, care reprezintă o opţiune la îndemînă, uşor de adăugat în supe şi tocăniţe. De asemenea, lintea este o sursă ieftină de proteine, bogată în nutrienţi, care poate fi integrată cu succes în orice salată.

Peşte

Nutriţioniştii recomandă consumul de peşte de cel puţin trei ori pe săptămînă, aşa că este musai să îl incluzi în meniul tău. Poţi servi fie peşte la cuptor, grătar, fie în conserve, pe care le poţi consuma ca atare sau în prepararea celor mai savuroase reţete mediteraneene. Carnea de peşte este o sursă excelentă de proteine, dar şi de acizi graşi esenţiali omega 3, vitamine (A, B12, D, E) şi minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Peştele reprezintă alternativa ideală pentru alte tipuri de carne, un aliment perfect dacă vrei să slăbeşti sau dacă îţi doreşti o alimentaţie echilibrată din punct de vedere nutriţional.

Alune, nuci şi seminţe

Arahidele şi nucile de pin conţin cele mai mari cantităţi de proteine comparativ cu legumele sau alte tipuri de nuci şi alune. Untul de arahide este o gustare foarte săţioasă, aşa că te vei sătura cu doar cîteva linguriţe. Proteinele pe care le conţine sînt folosite de organism pentru menţinerea masei musculare, fiind recomandat sportivilor sau persoanelor foarte active. Şi migdalele, nucile pecan sau fisticul sînt surse importante de proteine vegetale. Cît despre seminţe, cele mai nutritive sînt susanul, dovleacul şi floarea soarelui. Le poţi consuma ca atare sau în diferite salate, gustări şi sosuri, cărora le vor îmbogăţi gustul şi aroma.

Carnea de vită

Carnea roşie este o sursă excelentă de proteine, dar ai grijă să o consumi cu moderaţie. Asigură-te că alegi părţile mai slabe şi nu depăşeşti o cantitate zilnică de 150 de grame. Carnea de vită ajută la reducerea tensiunii arteriale, scade riscul apariţiei bolilor de inimă şi a accidentelor vascular cerebrale. Conţine vitamina B, care contribuie la formarea celulelor roşii, zinc şi magneziu, indispensabile proceselor metabolice şi imunităţii, acid linoleic conjugat, care scade nivelul colesterolului, împiedicînd absorbţia grăsimilor şi creatină, esenţială în dezvoltarea masei musculare.

Soia

Proteinele din soia ajută la scăderea colesterolului, aşa că dacă introduci în meniul zilnic acest aliment, vei beneficia de o inimă sănătoasă şi un risc mai mic de accident vascular cerebral. Aceasta conţine nu doar proteine, dar şi minerale, vitamine şi fibre. Izoflavonii, compuşii principali ai produselor din soia, au efecte antioxidante, pot distruge complet radicalii liberi şi previn, astfel, îmbătrînirea prematură a organismului. Soia este considerată de către specialişti varianta vegetală a cărnii de pui, aşa că o poţi adăuga într-o mulţime de preparate culinare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *