Țări care au fost afectate până în prezent de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil

Țări care au fost afectate până în prezent de scandalul ouălor contaminate cu Fipronil

40 de ţări din întreaga lume au fost afectate pînă în prezent de scandalul ouălor contaminate cu substanţa Fipronil, printre acestea numărîndu-se şi 24 din cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Ouăle contaminate nu reprezintă doar o problemă europeană, acestea fiind descoperite şi în supermarketurile din 16 ţări non-europene, printre care Statele Unite, Rusia, Africa de Sud şi Turcia.
Anca Păduraru, purtătoarea de cuvînt a Comisiei Europene (CE), a spus că singurele ţări europene rămase neafectate de scandalul ouălor contaminate sînt Lituania, Portugalia, Cipru şi Croaţia.
Miniştri europeni pentru Agricultură urmează să se întîlnească la Tallinn pentru a discuta de criza ouălor contaminate cu Fipronil, un ingredient comun în produsele veterinare destinate eliminării puricilor, păduchilor şi căpuşelor de pe animale, dar care este interzis pentru animalele destinate consumului uman în Uniunea Europeană.
Acest insecticid poate cauza probleme la nivelul ficatului, glandelor tiroide şi a rinichilor dacă este consumat în cantităţi ridicate de către om. Cantităţi reduse de Fipronil au fost găsite în ouă după ce insecticidul a fost utilizat pentru curăţarea unor ţarcuri pentru păsări din Olanda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *