Ţânţarii ucid anual peste 750.000 de oameni

Ţânţarii ucid anual peste 750.000 de oameni

Epidemiile unor boli ca Zika, malaria, virusul West Nile, febra galbenă, chikungunya, febra dengue sînt tot mai numeroase pe întreg globul. S-a dovedit astfel că, ţînţarul este cea mai ucigaşă creatură din lume. În fiecare an, aceste insecte ucid peste 750.000 de oameni.

Bart Knols, entomolog american, specilizat în identificarea modalităţilor de a preveni malaria transmisă prin înţepătura de ţînţar explică faptul că în trecut, erau şi în Europa ţări unde malaria era o mare problemă. “Nu ne mai confruntăm aici cu problemele provocate de malarie, însă rămîne riscul de a face alte boli virale. Chiar în Croaţia, au apărut relativ recent nişte cazuri de febră dengue, care e o boală virală transmisă de ţînţari. După părerea mea, problemele cu care ne vom confrunta în viitorul apropiat vor fi, în cea mai mare parte, legate de viruşii transmişi prin înţepătura de ţînţar.
Dacă vorbim despre regiunea din sud-estul Europei, atunci marea problema este virusul West Nile, care probabil că va rămîne una dintre marile probleme din zonă, fiindcă deja circulă în în Grecia. În urmă cu cîţiva ani, s-au înregistrat peste 100 de astfel de cazuri. Schimbarea climei va juca un rol foarte important, fiindcă vremea se face tot mai caldă, deci mediul devine tot mai propice pentru ţînţari şi astfel creşte riscul de transmitere a acestor boli prin înţepăturile de ţânţari”, explică specialistul.

Potrivit specialiştilor, ţînţarii purtători de virus West Nile au existat şi în România şi au făcut două victime în urmă cu cîţiva ani. Simptomele, care apar în doar 20% din cazuri, sunt: febră, dureri de cap, senzaţie de greaţă şi în unele situaţii se observă şi inflamarea ganglionilor limfatici. Oricare dintre aceste simptome ar trebui să ne trimită la medic, mai ales dacă apar după o înţepătură de ţînţar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *