Somnul şi cofeina combat natural durerile cronice

Somnul şi cofeina combat natural durerile cronice

Cercetătorii de la Spitalul de Copii şi Centrul Medical Beth Israel Deaconess din Boston au descoperit că somnul şi cofeină sînt mai eficiente în combaterea durerii decît medicamentele.
Studiul efectuat pe şoareci a început prin măsurarea ciclurilor tipice de somn. Cercetătorii au folosit un test pentru a măsură activitatea în creier, electroencefalografia, şi unul pentru a evalua activitatea musculară şi nervoasă, electromiografia. Apoi, pentru a menţine subiecţii activi, cercetătorii au oferit jucării şi activităţi care să-i împiedice să doarmă.
„Şoarecilor le place să lenevească, aşa că atunci cînd au început să devină somnoroşi (aşa cum se vede prin modelul EEG/EMG), le-am dat materiale de cuibărit, cum ar fi un burete sau bumbac”, spune dr. Alban Latremoliere, expert în durere la Boston Children’s Hospital. „De asemenea, rozătoarelor le place să ronţăie, aşa că le-am oferit o mulţime de activităţi bazate pe ronţăit, de exemplu, trebuiau să roadă ceva pentru a ajunge la o minge de bumbac”.
Cercetătorii au păstrat şoarecii treji timp de pînă la 12 ore pe noapte sau şase ore, timp de cinci nopţi la rînd. În acest timp, au fost testate oboseală, stresul şi durerea. Pentru a testa sensibilitatea la durere, oamenii de ştiinţă au expus şoarecii la căldură, frig, presiune sau capsaicina (ardei iute) şi au cronometrat cît timp i-a luat animalului să fugă de stimuli.
S-a constatat că cinci zile consecutive de privare moderată a somnului pot exacerba sensibilitatea durerii, în timp, la şoarecii sănătoşi, spune dr. somnolog Chloe Alexandre. Analgezicele nu au ajutat şoarecii somnoroşi să combată durerea. Nici morfina nu s-a dovedit a fi la fel de eficientă la şoarecii lipsiţi de somn, ceea ce înseamnă că pacienţii ar trebui să îşi mărească doză de acest medicament care creează dependenţă. Cofeină poate ajută la blocarea sensibilităţii la durere. Echipa crede că un somn bun împreună cu cofeină folosită în timpul zilei ar putea fi o alternativă mai sigură la analgezice.
Mulţi pacienţi cu durere cronică suferă tulburări de somn şi oboseală în timpul zilei, iar unele medicamente pentru durere pot contribui la aceste efecte, a spus dr. Kiran Maski. Acest studiu sugerează o nouă abordare a managementului durerii, care ar fi relativ uşor de implementat în îngrijirea clinică.
Potrivit Institutului Naţional de Sănătate, durerile cronice afectează unul din patru americani. Ajutorul nu trebuie întotdeauna să vină sub formă de pilule, deoarece cercetările au găsit multe remedii naturale eficiente. Dr. Charles Kim, profesor la Universitatea din New York, a declarat că activitatea fizică ar putea îmbunătăţi foarte mult vieţile oamenilor. Oamenii care fac exerciţii fizice resimt dureri mai puţine şi de intensitate mai slabă. Terapia cu căldură, uleiul de peşte şi medierea sînt cîteva alternative care ajută şi elre la renunţarea la pastile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *