Românii printre fruntaşii Europei la bolile grave. Îmbolnăviți din caza mâncării nesănătoase

Românii printre fruntaşii Europei la bolile grave. Îmbolnăviți din caza mâncării nesănătoase

O dietă nesănătoasă duce la apariţia bolilor cronice precum obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, bolile cardiovasculare, cancerul, osteoporoza şi bolile dentare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ne putem aştepta ca în anul 2020 morbiditatea cauzată de bolile cronice să crească pînă la 57% pe plan mondial, mortalitatea să se ridice la aproximativ 75% din totalul deceselor, iar în ţările aflate în curs de dezvoltare să se înregistreze 71% din decesele prin boală coronariană, 75% din decesele prin accidente vasculare cerebrale şi 70% din decesele datorate diabetului zaharat. Pentru prima dată în istoria omenirii, bolile cronice cauzate de dietă, precum afecţiunile cardiace, diabetul şi cancerul, ucid mai multe persoane decît bolile infecţioase, potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite. Cele mai recente date arată că 35 de milioane de oameni mor anual din cauza acestor afecţiuni. De asemenea, la nivel mondial, numărul persoanelor obeze este cu mult mai mare decît al celor subnutrite. În România, nouă din zece copii suferă de boli de nutriţie, iar mai mult de 40% dintre aceştia sînt supraponderali. Românii sînt fruntaşii Europei la bolile grave.

Locul trei în Europa la obezitatea infantilă
14 milioane de decese sînt cauzate anual, la nivel global, de o alimentaţie dezechilibrată. România ocupă locul trei în Europa la obezitatea infantilă, după cum arată Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). Tot aceasta atrage atenţia asupra faptului că principalele cauze de mortalitate în lume sînt legate de alimentaţia nesănătoasă. Tot mai mulţi micuţi sînt diagnosticaţi cu malformaţii cardiace care pot apărea din cauza poluării sau a alimentaţiei nesănătoase.

Predispuşi de mici la boli cardiovasculare şi diabet
Sute de copii ajung periodic în cabinetele medicale din cauza problemelor de greutate şi a dereglărilor hormonale pe care le au la vîrste fragede. Mai grav este că, din cauza alimentaţiei nesănătoase, copiii sînt predispuşi de mici la boli cardiovasculare şi diabet, afecţiuni care în trecut îi afectau doar pe adulţi, dar care în ultimul timp apar din ce în ce mai des şi la copii. 80% din pacienţii cu diabet zaharat de tip II sînt obezi, spun medicii. „Trebuie să avem grijă la alimentaţia copiilor pentru că ei vor fi bolnavii de mîine dacă nu facem nimic. În mod normal, diabetul de tip II nu era prezent la copii în urmă cu cîţiva ani. Acum apare la mulţi dintre ei. Este o boală cronică pe care copilul o va duce toată viaţa. Nu este indicată cura de slăbire clasică în cazul copiilor. Este total greşit să scoţi din alimentaţia copilului pîinea ca să scadă în greutate. Copilul poate mînca şi cartofi, şi orez, şi pâine, dar preparate cît mai sănătos, nu dăm copilului cartofi prăjiţi, ci piure sau cartofi fierţi. Este bine să se asigure zilnic cantitatea de proteine din ouă, carne, şi tot zilnic trebuie să mănînce şi lactate. Sînt principii pe care trebuie să le respectăm cu toţii“, a explicat dr. Flavia Dinu, medic specialist în diabet şi boli de nutriţie.

Alimente bombardate cu substanţe chimice
Mîncăm bombe alimentare în fiecare zi, conştient sau nu. Sîntem peste şapte miliarde de oameni pe glob şi anual ne înmulţim considerabil, iar industria alimentară caută tot felul de soluţii pentru a acoperi nevoia de hrană. Aşa se face că multe alimente conţin chimicale şi calorii goale care ucid organismul treptat. 95 la sută dintre alimentele aflate pe piaţă conţin E-uri.
Oamenii au conservat şi aromat alimentele din cele mai vechi timpuri. Asta pentru că unii aditivi fac alimentele mai gustoase şi mai arătoase. Însă, în ultimul timp, alimentele sînt din ce în ce mai bombardate cu tot felul de substanţe chimice. Conservanţii tradiţionali precum oţetul, sarea, fumul de lemn au fost mereu acceptaţi pentru că după folosirea lor îndelungată s-a demonstrat că nu sînt nocivi.

95% dintre alimente conţin E-uri
În ultimul timp, tot mai multe alimente sînt pline de substanţe chimice. Pe piaţă avem peste 300 de aditivi alimentari şi în ultima perioadă 95% dintre alimente conţin E-uri. Astfel, este aproape imposibil să ne ferim de acestea. Există, însă, o serie de aditivi alimentari extrem de nocivi care ajung în organism odată cu alimentele consumate zilnic. Unul dintre aceştia este acidul glutamic, o substanţă neurotoxică care produce dureri de cap şi crampe musculare. Acidul glutamic este şi psihotrop, ceea ce înseamnă că produce o anumită dependenţă. Aşa se explică de ce în cazul anumitor produse, oricît este porţia de mare, tot avem senzaţia că am mai vrea să mîncăm.
Procesarea şi depozitarea pot să ducă la pierderea culorii naturale a alimentelor, astfel că producătorii o refac. Oamenii, în general, sînt mult mai tentaţi să cumpere un produs colorat şi apetisant. Specialiştii susţin că, de exemplu, dacă mazărea conservată nu ar fi îmbibată de coloranţi, ar avea culoarea verde măsliniu sau gri, nu foarte atrăgătoare pentru clienţi.

E-urile sînt nocive pentru organism?
Coloranţii sînt frecvent întîlniţi în dulciuri, gumă de mestecat şi răcoritoarele ce conţin zahăr. Acestea sînt consumate predominant de copii, pentru care reprezintă multe riscuri. „Yellow sunset (nr. E110 sau galben-portocaliu) este unul dintre aceştia. Sub denumirea catifelată se ascunde, de fapt, un aditiv extrem de nociv, cancerigen, care produce alergii şi astm bronşic la copii“, spune medicul nutriţionist Flavia Dinu. Şi cercetătorii de la Universitatea Southampton au declarat acest aditiv ca fiind extrem de periculos pentru micuţi. Finlanda şi Norvegia au hotărît interzicerea lui din cauza nenumăratelor efecte adverse pe care le produce. În restul ţărilor din Uniunea Europeană, doza zilnică admisă este de 2,5 mg/kg corp.

Implicaţii asupra mutaţiilor genetice
Glutamatul şi nitriţii sînt alţi aditivi cu implicaţii asupra mutaţiilor genetice. De aceea, consumul crescut la femei însărcinate creşte şi riscul de malformaţii la făt. Nitriţii şi nitraţii se găsesc în aproape toate mezelurile, cu cît acestea sînt mai roşii şi mai frumoase, cu atît cantitatea este mai mare, iar riscul de cancer creşte.

Factori procancerigeni
Alţi coloranţi precum tartrazina şi eritrozina sînt cunoscuşi ca factori procancerigeni. Cercetările au demonstrat că artrazina galbenă (E102) produce hiperactivitate şi poate influenţa comportamentul copiilor. Cu toate acestea, colorantul de acest tip este unul dintre cei mai folosiţi în industria alimentară de la noi din ţară. Utilizarea tartrazinei este interzisă în ţări precum Austria, Germania, Norvegia, iar până în 1994 era pedepsită prin lege.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *