România face parte din țările care nu ar trebui să ia în calcul relaxarea

Conform EndCoronavirus.Org, se află printre țările care mai au mult de făcut în lupta cu coronavirusul și nu se află nici măcar printre țările care pot spune că se află aproape de a câștiga lupta cu pandemia. Dimpotrivă, rata numărului de cazuri noi de infectări apărute arată că România se află în zona roșie și face parte din țările care mai au nevoie de acțiuni serioase de combatere a efectelor coronavorusului. România este parctic situată în zona maximă de risc pandemic, alături de Statele Unite, Marea Britanie sau Rusia, avertizează EndCoronavirus.Org.

O analiză matematică arată că de o lună stăm pe un vârf cu o medie zilnică a cazurilor între 300 și 350. EndCoronavirus.org este o coaliție de peste 4.000 de voluntari, oameni de știință, organizații comunitare, antreprenori și organizații civice, care contribuie la analizarea datelor despre COVID-19 în scopul de a găsi posibile soluții individualizate pe focare.
Analiza împarte țarile în trei categorii: țări din zona verde considerate că prin acțiunile lor și rezultate au învins în lupta cu coronavirusul, țări din zona galbenă, care sunt aproape să o câștige, și țări în zona roșie, ca România, care trebuie să mențină încă restricții suplimentare, o arată evoluția numărului de infectări și de decese. Analiza se face comparând numărul zilnic de noi cazuri, raportat la timp, facându-se o medie pe 10 zile.
Între cele 20 de țări din zona verde, considerate că prin acțiunile lor au învins în lupta cu coronavirusul, se numără Australia, Austria, China, Grecia, Croația, Coreea de Sus sau Estonia. În grupa țărilor care se apropie de acest statut sunt incluse alte 21 de țări, printre care Germania, Spania, Franța, Portugalia, Belgia sau Danemarca. Ideea este că România nu are în acest moment motive pentru a relaxa condițiile de circulație și de comportament social.

Chiar dacă urmează să se ridice starea de urgență, începând cu 15 mai, precauţiile trebuie să existe în continuare, a atras din nou atenția ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. „Întrucât în România se semnalează câte 300 de cazuri noi pe zi, măsurile de restricție rebuie respectate”, a spus Tătaru, după ce a făcut o vizită la Târgu Mureș. El a adăugat că ne aflăm într-un stadiu în care avem patologie şi infectare în tot ce înseamnă persoane instituţionalizate, cămine de bătrâni, persoane care îngrijesc aceste persoane instituţionalizate, precum şi corpul medical: „Sunt secţii care sunt expuse, terapiile intensive, secţiile de urgenţe şi secţiile de boli infecţioase. Precauţiile trebuie să existe în continuare, și după 15 mai. Suntem pe acel platou, nu suntem într-o scădere, suntem într-o reglare a numărului de cazuri constante pe zile, astăzi avem 15.100 de infectaţi, avem 6.900 de vindecaţi, avem 245 de cazuri în terapie intensivă, 320 de cazuri noi. Rămânem totuşi la 300 de cazuri noi, înseamnă că trebuie să avem şi să respectăm acele precauţii. La fel şi populaţia civilă, rog la respectarea acelei distanţări sociale, la izolarea voluntară, până la expirarea termenului în care suntem în stare de urgenţă rămânem în acel registru”, a arătat ministrul Sănătăţii. Nelu Tătaru a mai afirmat că personalul medical trebuie să rămână valid, acest lucru fiind posibil prin asigurarea medicamentelor, a echipamentelor şi a testărilor, angajaţii din sistemul sanitar urmând să ţină cont şi de precauţiile care vor fi menţinute.

Alexandru Rafila, membru în Comitetul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății spune că   măsurile de relaxare propuse pentru perioada imediat următoare datei de 15 mai, vor mai suferi modificări până la adoptare. „Nu există măsuri perfecte care să evite orice posibilitate de transmitere a infecției, așa cum nu există siguranță pentru orice activitate umană. Al treilea element era legat de modul de respectare a măsurilor. Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulația virusului, în câteva săptămâni se oprește. Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staționează și dacă mai puțin de 80% o utilizează corect, numărul crește.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *