Reţete radiționale pentru un ficat sănătos

Reţete radiționale pentru un ficat sănătos

Fără un ficat care funcţionează bine, nimeni nu e sănătos. Ficatul răspunde de metabolism, îndeplineşte 140 de funcţii, după cum spune medicina modernă, sau chiar cîteva mii, după cea orientală. Ficatul este uzina care susţine întregul organism. E bine să învăţăm să ne îngrijim ficatul cu sfaturi şi leacuri din vechime. Indiferent dacă suferinţa e veche, abia apărută sau nu există încă, este recomandată o cură naturistă care să regenereze acest organ vital.

Semnele suferinţei

Proasta funcţionare a ficatului poate duce la obezitate, boli cardiovasculare, oboseală cronică, dureri de cap, probleme digestive, alergii şi alte suferinţe. Ficatul este acela care protejează sistemul imunitar. Este responsabil de greutatea în exces, deoarece supraponderabilitatea este consecinţa unui metabolism leneş. Ficatul este principalul organ care contribuie la arderea grăsimilor. Urmînd o dietă de curăţare a ficatului, metabolismul se va îmbunatăţi. O vorbă veche spune că dacă dinţii se cariază rapid, iar picioarele se scrîntesc uşor sînt semne că funcţiile ficatului sînt dereglate. Alte simptome ale unui ficat suferind: balonări, greaţă în special după ce se consumă alimente grase, depuneri de grăsime în jurul abdomenului şi constipaţie. Dimineaţa, la trezire, există un gust neplăcut în gură, limba încărcată. Pot apărea eczeme, coşuri, migrene, hipertensiune, nivel instabil al zahărului în sînge, transpiraţie, intoleranţă la alcool şi antibiotice. Dacă aveţi măcar unul din aceste semne, trebuie să ajutaţi ficatul să-şi revină cu metode naturiste simple şi eficiente.

Prietenii şi duşmanii ficatului

Un ficat bolnav are nevoie de cît mai multe fructe, legume, sucuri de fructe, salate şi apă. Beţi 8-12 pahare de apă zilnic, lichidul va curăţa ficatul de toxine. Beţi apa cu înghiţituri mici şi dese, dar nu în timpul mesei. Evitaţi consumul excesiv de zahăr, dar şi îndulcitorii artificiali deoarece sînt toxici pentru ficat şi pot cauza hipoglicemie. Glucidele indicate sînt cele din fructe proaspete sau uscate şi miere. Evitaţi alimentele cu conservanţi, coloranţi, îndulcitori şi arome artificiale. Nu mîncaţi dacă sînteţi stresaţi. Alimentele care fac bine ficatului sînt: carnea de pui, peşte, legume (soia, fasole, năut, linte), cereale, nuci şi seminţe (linte, floarea-soarelui, susan şi dovleac). Pentru salate este bine să folosiţi uleiurile obţinute prin presarea la rece, nerafinate, păstrate în sticle închise la culoare. Uleiul de măsline este foarte bun pentru ficat. Alimentaţia abundentă, grăsimile, prăjelile, afumăturile, pîinea proaspătă, clătitele, ciocolata sînt duşmanii ficatului. Nicotina şi alcoolul distrug celulele hepatice. La fel, oboseala şi culcatul la ore tîrzii.

Mesteacăn, nuci şi castraveţi

În cazul în care suferiţi de o afecţiune serioasă a ficatului, beţi infuzie de flori de şofran din 2 linguriţe plantă la 300 ml apă clocotită. Ficatul se curăţă bine cu frunze sau muguri de mesteacăn. La 500 ml apă clocotită se pun 2 linguri de frunze sau 1 lingură de muguri şi 1/2 linguriţă de bicarbonat de sodiu. 15 g de seminţe de zămor, o dată pe zi, curăţă nu numai ficatul, ci şi rinichii, căile urinare, liniştesc durerile din piept, ajută la dispariţia inflamaţiilor. 100 g de nuci verzi mici se taie în 3-4 părţi, se amestecă cu 800 g de zahăr sau miere de albine şi un litru de ţuică. Se lasă 14 zile închise ermetic, într-un loc întunecos, se strecoară şi se bea cîte o jumătate de linguriţă, de 3 ori pe zi. Cei care au coşuri generate de disfuncţiile ficatului, trebuie să bea suc de castraveţi cu miere de albine, cîte un sfert de pahar, de 2-3 ori pe zi.

Sucuri naturale şi supă de legume

Tot pentru un ficat curăţat de toxine, e indicat şi următorul tratament: într-un litru de apă de izvor se adaugă 150 g de miere de albine, 0,5 kg de rădăcină de hrean ras, se astupă ermetic şi se lasă 24 de ore. Se bea cîte o lingură, de 3 ori pe zi, înainte de masă. Ficatul se curăţă şi cu un amestec din jumătate de pahar de moare de varză şi jumătate de pahar de suc de roşii, consumate timp îndelungat. Mai e bun amestecul din părţi egale de suc de castraveţi, sfeclă şi morcovi, care curăţă şi vezica biliară. În afară de curăţare, ficatul are nevoie şi de susţinere alimentară. Foarte eficientă este supa de legume (cartofi, morcovi, sfeclă, varză, ceapă) în care s-au adăugat cîte o linguriţă de seminţe de mărar, urzică, pătrunjel, ţelină, foi de dafin. Supa se foloseşte şi în caz de icter hepatic, hepatită, ciroză, pentru restabilirea funcţiilor hepatice.

Cele mai bune leacuri pentru ficat

– consumul zilnic a 200 ml de suc de struguri întăreşte nu numai ficatul, ci şi inima.
– se beau de 3 ori pe zi cîte 150 ml de suc de vinete, apoi, o lingură de dovleac ras.
– pentru însănătoşirea ficatului, a vezicii biliare şi a splinei, se recomandă pilaf de mei.
– în caz de hepatită şi ciroză, bătrînii foloseau foarte des hreanul. Un pahar de flori de hrean se macerează 10 zile în 500 ml de ţuică şi se bea cîte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de masă.
– 1 kg de ceapă pisată se amestecă cu 2 pahare de zahăr, se încălzeşte în cuptor pînă cînd culoarea siropului devine galbenă. Se consumă cîte o lingură, dimineaţa pe nemîncate, timp de cîteva luni.
– 1 kg de cartofi se spală bine cu periuţa, dar nu se rade coaja. Se fierb în 6 litri de apă, la foc mic, timp de 4 ore. Se beau cîte 2 linguri din acea apă, de 3 ori pe zi, cu 40 de minute înainte de masă.
– pentru eliminarea pietrelor de la ficat, bunicile noastre făceau sirop din sfeclă roşie, la foc mic, timp îndelungat, pînă apa se îngroaşă.
– cafeaua trebuie înlocuită cu cea de cicoare sau din seminţe de pepene galben.
– în caz de icter, 60 g coajă de salcie uscată şi fărîmiţată se fierb într-un litru de apă 15-20 minute, se lasă în termos timp de 24 ore. După strecurare, se beau cîte 150 ml, de trei ori pe zi înainte de masă.
– pentru ciroză hepatică se prepară un amestec din ovăz pisat, mătase de porumb şi rădăcină de cicoare, cîte 50 g, o lămîie tăiată mărunt. Se fierb în 500 ml apă timp de 5-8 minute. După răcire se adaugă miere după gust. Se bea toată ziua în loc de orice băutură, timp de un an.
– cu patru ore înainte de culcare se amestecă 1/2 pahar de stafide cu un pahar apă clocotită, se culcă pe partea dreaptă, se mănîncă stafidele încet timp de 20 minute şi se bea apa. Se repetă timp de 10 zile.
– se toacă mărunt 300 g de ceapă, se amestecă cu 2 linguri de pelin uscat, 100 g de miere de albine şi 700 ml de vin alb, sec. Se macerează 20 de zile îintr-un loc răcoros, la întuneric, se agită periodic, apoi se strecoară. Se beau cîte 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *