Protejați-vă ficatul de Sărbători

Protejați-vă ficatul de Sărbători

Mâncare multă de Crăciun şi diete după Sărbători. Această reţetă a devenit tradiţională, dar bucuriile culinare în exces şi restricţiile ulterioare abrupte ne dau peste cap organismul şi ne pot distruge ficatul. Nutriţioniştii nu ne interzic bunătăţile de Crăciun, dar ne cer să ne bucurăm de ele cu înţelepciune. De pildă, ni se recomandă o palmă de friptură la o masă. Şi o mînă de fructe toată ziua. Conform statisticilor, la masa de Crăciun, se mănîncă, în cîteva ore, o cantitate de alimente de două ori mai are decît de obicei. Românii consumă în special carne de porc, multe produse procesate, dulciuri şi alcool. Toate acestea, într-un interval foarte scurt, pot avea un efect devastator.

Unităţile de măsură ale bucatelor de Crăciun

Nutriţioniştii ne amintesc că brînza este un concentrat caloric. Uleiul, o singură lingură conţine 100 de kilocalorii. Îl folosim la sarmale? Brusc, am pus pe listă un concentrat caloric, pe lîngă carnea de porc. În aceeaşi categorie intră cozonacul şi prăjiturile, cîrnaţii ori salata boeuf. Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist, ne sugerează cîteva unităţi de măsură. Din caşcaval, de pildă, avem voie două degete la o porţie corectă, iar brînza telemea, pentru că are mai multă apă, pot fi 3 degete. „Asta e o porţie corectă de brînză“, spune specialistul. Dar dacă punem la aceeaşi masă sarmale, cîrnaţi şi salată boeuf? Organismul riscă să clacheze din cauza suprasolicitării, susţin specialiştii.
Ficatul fabrică zilnic pînă la 700 de ml de bilă, popular spus, fiere. Aceasta se adună în vezicula biliară. Are rol în digestia grăsimilor. O cantitate imensă de concentrate calorice depăşeşte tot ce poate ficatul să producă într-o zi. Apare greaţa, ca prim semn că procesul de metabolizare şchioapătă.

Ce mîncăm şi cum mîncăm?

Sarmalele pot fi sănătoase, dacă sînt făcute cu carne slabă, multă varză şi roşii puse între ele. La masa propriu-zisă, trebuie categoric să eliminăm smîntîna şi maioneza. Cei care nu se pot despărţi de acest obicei, trebuie să ştie că se supun riscului. De asemenea consumarea aperitivelor de sezon trebuie să se facă raţional. „Să consumăm în prima zi de Crăciun foarte multe aperitive, caltaboş, jumări, slănină şi toate aceste produse tradiţionale, este foarte apăsător pentru stomac. Eu zic că e mai bine să le laşi pe a doua zi. În plus, orice afumătură, pe cît de gustoasă ar fi, este nesănătoasă. Dacă în prima seară de Crăciun am mîncat sarmale şi cîrnaţi, a doua zi să mîncăm friptură şi răcituri sau alte mezeluri“, spune medicul nutriţionist.

Alcoolul şi dulciurile nu sînt prietenii ficatului

În ceea ce priveşte alcoolul, se recomandă unul sau două pahare de vin. Este de preferat să nu consumăm băuturi alcoolice tari înainte de masă şi să nu amestecăm băuturile. Cu privire la dulciuri, este recomandat ca aceste produse să fie consumate la aproximativ o oră de la masa principală. „Este foarte important să distanţăm dulciurile de felul principal. Ar fi bine ca aceste produse să nu conţină cremă, să fie prăjituri uscate. Sînt prăjituri cu fructe, extrem de bune. Nu este necesar să aibă multă cremă sau mult zahăr pus deasupra“, precizează doctorul Hâncu. A doua zi cel mai bine este să consumăm multe lichide, pentru a fi siguri că avem un tranzit intestinal normal. Este foarte bine, recomandat chiar, să facem mişcare, să nu fim complet sedentari în această perioadă.

Cantitatea sau calitatea caloriilor?

Caloriile trebuie să ne intereseze atît din punct de vedere al cantităţii, dar şi al calităţii acestora. „Poţi să ai 300 de calorii într-o bucată de afumătură ori să ai 300 de calorii dintr-o felie de pîine, un iaurt şi un fruct. Vă daţi seama care este mai sănătos şi care este mai puţin sănătos. În ceea ce priveşte caloriile, cel mai bun indicator este greutatea ta“, explică medicul. La un om cu o greutate normală, se recomandă cam 30 de calorii per kilogram corp. „Pentru a-şi menţine greutatea, o persoană cu 60 de kilograme şi 1.70 metri înălţime, are nevoie de 1.800 de calorii, se permit poate chiar 2.000 de calorii, de sărbători“.

Cele mai bune leacuri pentru ficat

– consumul zilnic a 200 ml de suc de struguri întăreşte nu numai ficatul, ci şi inima.
– se beau de 3 ori pe zi cîte 150 ml de suc de vinete, apoi, o lingură de dovleac ras.
– pentru însănătoşirea ficatului, a vezicii biliare şi a splinei, se recomandă pilaf de mei.
– în caz de hepatită şi ciroză, bătrînii foloseau foarte des hreanul. Un pahar de flori de hrean se macerează 10 zile în 500 ml de ţuică şi se bea cîte o lingură de 3 ori pe zi, înainte de masă.
– 1 kg de ceapă pisată se amestecă cu 2 pahare de zahăr, se încălzeşte în cuptor pînă cînd culoarea siropului devine galbenă. Se consumă cîte o lingură, dimineaţa pe nemîncate, timp de cîteva luni.
– 1 kg de cartofi se spală bine cu periuţa, dar nu se rade coaja. Se fierb în 6 litri de apă, la foc mic, timp de 4 ore. Se beau cîte 2 linguri din acea apă, de 3 ori pe zi, cu 40 de minute înainte de masă.
– pentru eliminarea pietrelor de la ficat, bunicile noastre făceau sirop din sfeclă roşie, la foc mic, timp îndelungat, pînă apa se îngroaşă.
– cafeaua trebuie înlocuită cu cea de cicoare sau din seminţe de pepene galben.
– în caz de icter, 60 g coajă de salcie uscată şi fărîmiţată se fierb într-un litru de apă 15-20 minute, se lasă în termos timp de 24 ore. După strecurare, se beau cîte 150 ml, de trei ori pe zi înainte de masă.
– pentru ciroză hepatică se prepară un amestec din ovăz pisat, mătase de porumb şi rădăcină de cicoare, cîte 50 g, o lămîie tăiată mărunt. Se fierb în 500 ml apă timp de 5-8 minute. După răcire se adaugă miere după gust. Se bea toată ziua în loc de orice băutură, timp de un an.
– cu patru ore înainte de culcare se amestecă 1/2 pahar de stafide cu un pahar apă clocotită, se culcă pe partea dreaptă, se mănîncă stafidele încet timp de 20 minute şi se bea apa. Se repetă timp de 10 zile.
– se toacă mărunt 300 g de ceapă, se amestecă cu 2 linguri de pelin uscat, 100 g de miere de albine şi 700 ml de vin alb, sec. Se macerează 20 de zile într-un loc răcoros, la întuneric, se agită periodic, apoi se strecoară. Se beau cîte 50 ml, de 3 ori pe zi, înainte de fiecare masă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *