Pericol pentru sănătate! Această substanță otrăvitoare se găsește în mandarine și portocale

Pericol pentru sănătate! Această substanță otrăvitoare se găsește în mandarine și portocale

Mandarinele sunt deosebit de populare în perioada dinainte de Crăciun și în special de Sf. Nicolae în supermarketuri. Reziduurile de insecticide periculoase ar putea fi găsite in majoritatea citricelor. Este vorba despre insecticidul Chlorpyrifos, care a fost folosit în Europa de ani buni .

Mandarinele și portocalele afectate

Din 2006, UE a fost autorizată să combată dăunătorii din agricultură. Cu toate acestea, sunt suspiciuni că insecticidul dăunează materialului genetic  al citricelor. Pentru fermierii germani și chiar UE, substanța este interzisă. Cu toate acestea, insecticidul Chlorpyrifos a fost detectat în mod repetat pe fructele în Germania și UE, la inspecții speciale efectuate în urmă cu doi ani, conform raportului Süddeutsche Zeitung. Conform acestui fapt, substanța a fost găsită în mai mult de fiecare treime de portocale și grapefruit importate. Pentru mandarine, acest insecticid a afectat fiecare al patrulea fruct de citric examinat.

Contextul este că așa-numitele state care cultivă citrice, Grecia, Italia Spania și Portugalia continuă să folosească acest insecticid pe scară largă. În prezent, Comisia Europeană discută modul de interzicere a clorpirifosului în toată Europa. Cu toate acestea, cel puțin 15 state membre ale UE – adică 65 la sută – ar trebui să fie de acord cu o interdicție eficientă.

Pericol pentru copiii nenăscuți

Deja cu opt ani în urmă, cercetătorii americani au avertizat într-un  studiu care vor fi efectele negative pe termen lung. Chiar și cantități mici pot avea un efect negativ asupra dezvoltării creierului bebelușilor nenăscuți, s-a spus la acea vreme. Materialul poate micsora zonele cortexului cerebral și mai târziu duce la pierderi vizibile în performanța mentală a copiilor.

Cum te poți proteja?

Pentru fructele afectate, Chlorpyrifos este detectabil în principal pe coajă. Potrivit Institutului Federal de Evaluare a Riscului (BfR), aportul real către consumatori este „foarte scăzut”, deoarece citricele se mănâncă fără coajă. Toxicologii subliniază o igienă atentă : se recomandă spălarea mâinilor și de asemenea, coaja portocalei, înainte de de curățare, astfel încât să se evite contactul cu citricele cât mai mult. Riscul se reduce și pentru cei care apelează la produse ecologice deoarece fermierii ecologici certificați se angajează să nu folosească pesticide dăunătoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *