Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Corecţia preţurilor este o măsură pentru a evita exporturile paralele

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea: Corecţia preţurilor este o măsură pentru a evita exporturile paralele

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat, ieri, că termenul de 1 aprilie 2018 la care trebuia făcută recalcularea preţurilor la medicamente va fi amînat pentru 1 septembrie 2018. Cert este că, de la 1 septembrie, 5.000 de medicamente din mai multe categorii vor avea un nou preţ.

„Unele preţuri s-ar putea să crească, altele s-ar putea să scadă, în funcţie de nişte coeficienţi de actualizare şi cursul valutar, care a crescut. Corecţia preţurilor este o măsură pentru a evita exporturile paralele şi alte consecinţe care recurg de aici. Am decis să amînăm termenul de 1 aprilie (de la care ar fi trebuit să se facă o corecţie a preţurilor la medicamente – n.r.), pentru că am văzut acele calcule, sînt economist, şi nu mi-au sunat bine“, a declarat ministrul Sănătăţii.

Fostul ministrul al Sănătăţii, Florian Bodog, a amînat la rîndul său recalcularea preţului medicamentelor. El a emis în acest sens un ordin de ministru, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe 1 ianuarie 2018 şi care amîâna recalcularea preţurilor pînă la 1 aprilie. La începutul anului, România trebuia să recalculeze preţurile medicamentelor prin raportare la coşul a 12 ţări din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, recalcularea nu s-a mai făcut din anul 2015. Pe de altă parte,  ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că Ministerul ar putea introduce o nouă asigurare medicală, pentru acces la servicii medicale scumpe, în spitalele de stat. Sorina Pintea a declarat că sistemul sanitar are nevoie de mai multe fonduri, iar un un nou sistem de finanţare a Sănătăţii va fi prevăzut de o nouă lege, la care se lucrează în acest moment. „O nouă lege a Sănătăţii va fi gata în acest an“, anunţă ministrul de resort. Mai mult, ministrul Sănătăţii crede că inclusiv pachetul minim este „foarte extins“.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *