Medicii de familie vor putea recomanda analize pentru depistarea hepatitelor B şi C

Medicii de familie vor putea recomanda analize pentru depistarea hepatitelor B şi C

Medicii de familie vor putea recomanda analize pentru depistarea hepatitelor B şi C
Medicii de familie vor putea recomanda analize pentru depistarea hepatitelor B şi C

CNAS a publicat proiectul normele metodologice de aplicare a contractului-cadru, printre prevederii fiind ca medicii de familie să poată recomanda servicii noi, precum analize care pot depista infecţiile cu viruşii hepatitelor B şi C. Contratul-cadru trebuie aprobat pînă pe 1 aprilie.
“Medicii de familie vor putea recomanda efectuarea analizelor de depistare a infecţiei cu viruşii hepatitelor cronice B şi C pentru toate categoriile de asiguraţi (în prezent pot fi recomandate numai pentru gravide şi contacţii cazurilor diagnosticate). (…)Medicii vor putea face spirometrie pentru monitorizarea astmului bronşic şi bolii cronice respiratorii obstructive, măsurare continuă a tensiunii arteriale pentru 24 de ore pentru monitorizarea bolilor cardiovasculare confirmate sau completare şi eliberare a fişei medicale sintetice necesară copiilor cu dizabilităţi pentru încadrarea şi reevaluarea în grad de handicap”, se arată într-un comunicat de presă transmis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.
De asemenea, noul contract-cadru reglemetează şi activitatea ambulatoriilor, unde se poate depista diagnosticul precoce al tumorilor mamare şi al leziunilor precanceroase ale colului uterin, supravegherea sarcinii cu risc şi a hipertensiunii arteriale esenţiale, toate fiind servicii medicale de spitalizare de zi cu decontare din fondul aferent asistenţei medicale spitaliceşti.

CNAS aduce creşteri în ceea ce priveşte finanţarea furnizorilor de servicii medicale, astfel: pentru medicina primară, valoarea minimă garantată a punctului per capita creşte la 5,8 lei (4,8 lei în prezent); pentru medicina de specialitate clinică din ambulatoriu, valoarea minimă garantată a punctului pe serviciu creşte la 2,8 lei (2,2 lei în prezent); pentru unele spitale de copii tariful pe caz ponderat în acest an poate fi majorat cu până la 15% faţă de anul 2017.

Proiectul normelor metodologice de aplicare în anul 2018 a contractului-cadru reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019

Contractului-cadru trebuie aprobat de guvern până la data de 1 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *