În anul 2018 vor fi utilizate alimente cât mai aromate

În anul 2018 vor fi utilizate alimente cât mai aromate

Anul viitor vom mânca mai sănătos şi mai parfumat. Specialiştii care stabilesc trendul, au la bază statisticile legate de vînzările din ultimul an ale Wholefoods.com, un magazin din SUA care în fiecare an prezintă tendințele alimentare.

Aromele florale

Florile comestibile sînt de ani de zile vedete în meniurile fine dining, iar în ultima perioadă au ajuns şi aproape toate localurile, chiar şi în bucătăriile comune. Florile au devenit ingrediente în băuturi, infuzii, sosuri. Lavanda şi trandafirii sînt întîlnite în preparate din aproape orice meniu, iar florile de hibiscus şi de soc sînt folosite pentru tot felul de băuturi.

Super pudrele

Pudrele sau prafurile încep să cîştige din ce în ce mai mult teren. Sînt foarte uşor de încorporat şi de aceea le găsim în smoothie-uri, latte-uri, supe, produse de cofetărie şi patiserie şi batoane proteice. Cei care vor un plus de energie folosesc pudră de matcha, de rădăcină de macca sau de cacao, pudra de turmeric este vedetă printre cei care doresc să aibă o alimentaţie sănătoasă. Fanii băuturilor de tip smoothie pun spirulină, pudră de kale sau de diverse ierburi şi rădăcini în fiecare pahar. Chiar şi pudrele proteice nu mai sînt folosite doar de cei care merg la sală sau de culturişti.

Ciuperci funcţionale

Noile tipuri de ciuperci reishi, chaga sau cordyceps sînt ingrediente în băuturi, cafea, smoothie-uri sau ceaiuri. Aromele lor puternice le fac să fie potrivite în combinaţie cu alte ingrediente ca ciocolata, cafeaua sau cacaua. Cu siguranţă vor apărea şi produse cosmetice şi de îngrijire personală care să le aibă în compoziţie.

Ingrediente din Orientul Mijlociu

Influenţele culinare ale Orientului Mijlociu sînt deja prezente în bucătăriile occidentale, însă 2018 le va aduce în lumina reflectoarelor. Hummus, pita sau falafel vor fi din ce în ce mai întîlnite în meniurile localurilor. Nu doar preparatele sînt apreciate, ci şi condimentele. Harissa, cardamom, za’atar sînt din ce în ce mai folosite.

Transparenţa

Mai mult este mai bine atunci cînd vine vorba despre etichetarea alimentelor. Clienţii doresc să ştie din ce în ce mai multe detalii legate de istoricul fiecărui produs. Tipul de agricultură folosit şi în special menţiuni legate de modificarea genetică sînt căutate în primul rînd pe etichetă.

Folosirea tehnologiei

Pentru că piaţa cere din ce în ce mai multe produse din surse vegetale, ştiinţa trebuie să găsească soluţii pentru a le oferi. Laptele sau iaurtul din surse vegetale nu se poate obţine altfel decît prin utilizarea unor tehnologii avansate.

Gustări sănătoase

Noile metode de extrudere fac posibilă apariţia unor snaksuri sănătoase prin imbinarea unor ingrediente cu arome şi texturi diferite. Chipsuri de manioc sau de alge marine, orez expandat sau paste pufoase sînt doar cîteva dintre alternativele pe care piaţa le oferă.

Taco

Taco este un preparat tradiţional din America de Sud, însă a fost adoptat de întreaga lume. Există variante pentru micul dejun, cu tot felul de umpluturi. Rămîne preferat cel clasic, însă fiecare bucătar pare că vrea să-şi pună amprenta în lupta pentru a duce taco pe culmile celebrităţii.

Rădăcinile

Noile trenduri ne îndeamnă să reducem risipa alimentară, iar acest lucru înseamnă şi că trebuie să folosim toate părţile plantelor, chiar şi rădăcinile, tulpinile sau frunzele pe care în mod obişnuit nu le-am fi consuma.

Alt fel de răcoritoare cu bule

Nu sînt doar nişte băuturi carbogazoase, sînt mult mai mult decît atît. Nu au zahăr, ci sînt fabricate din ierburi aromate şi îndulcite cu variante mai puţin nocive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *