Cum se face detoxifierea de toamnă

Cum se face detoxifierea de toamnă

Cu toate că majoritatea persoanelor consideră primăvara ca fiind sezonul ideal de curăţare a organismului şi detoxifiere, adevărul este că toamna reprezintă, de fapt, anotimpul cel mai potrivit pentru a elimina tot ceea ce este învechit. Asemenea copacilor, şi oamenii trebuie să scape de frunzele vechi şi să se cureţe înainte de venirea iernii. Detoxifierea de toamnă previne răcelile specifice anotimpului rece, menţine sistemul imunitar sănătos şi pregăteşte organele pentru lunga iarnă. Cel mai important este să nu facem detoxifierea de toamnă în grabă.

Grijă sporită pentru plămîni şi intestinul gros
Este deosebit de important ca în pragul iernii să avem o grijă sporită de două organe vitale: plămînii şi intestinul gros.
Plamînii, împreună cu tuburile bronşice (căile respiratorii), gît, sinusuri şi nas – sînt principalele căi de detoxifiere. Aceste căi fac legătura între interiorul şi exteriorul organismului, prin procesul inhalării oxigenului şi eliminării dioxidului de carbon, prin capilarele pulmonare.
Fiecare celulă în parte acţionează precum un miniplămîn, prin preluarea oxigenului din sînge şi eli-minarea dioxidului de carbon, care este apoi transportat înapoi la plămîni. Este esenţial pentru plămîni să inspire aer curat, de calitate, umed, cald şi bogat în oxigen.
Un rol important pentru sănătate şi pentru procesul de detoxifiere îl are şi intestinul gros. Atunci cînd sistemul digestiv devine plin cu toxine, se produce o acumulare de mucus de-a lungul peretelui intestinal. Deşeurile depuse în colon afectează în cele din urmă fiecare parte a corpului şi poate apărea constipaţia. Primele simptome ale acestei probleme intestinale sînt erupţia cutanată, umflături ale pielii, acnee şi eczeme. Şi, deoarece constipaţia poate face ca fecalele să rămînă în sistem pe termen lung, aceste deşeuri neeli-minate pot da naştere acumulării unor formaţiuni pe pereţii intestinali, care devin medii propice pentru dezvoltarea bacteriilor nedorite.

Odată cu venirea anotimpului rece, este timpul să reducem consumul alimentelor reci de vară şi să începem să creştem aportul preparatelor gătite calde, în vederea pregătirii organismului pentru iarnă. Este momentul să reducem aportul de fructe de la trei la două porţii pe zi, deoarece şi fructele au tendinţa să scadă temperatura corpului. Organismul are nevoie de mai multă căldură, odată cu răcirea temperaturilor de afară.

Două diete de detoxifiere 
Dieta cu limonadă. Chiar dacă este o dieta dificilă, multe persoane aleg să o urmeze şi susţin ca este foarte eficientă. Dieta cu limonadă trebuie urmată timp de cel puţin patru zile. În această perioadă, trebuie să înlocuiţi alimentele cu o limonadă specială: se toarnă 300 ml de apă într-un pahar mare, 2 linguri de sirop de arţar, 2 linguri de suc de lămîie proaspăt stors şi un vîrf de cuţit de piper cayenne. Această băutură va fi singurul lucru pe care îl veţi consuma în cele patru zile. Dacă este necesar, puteţi bea şi un ceai laxativ fără zahăr. Atenţie! Nu începeţi dieta fără a vă consulta cu medicul.
Dieta lichidă de detoxifiere. Acesta este un alt regim alimentar dur, care are însă întotdeauna rezultate bune. Timp de şapte zile trebuie să beţi doar sucuri din fructe sau legume făcute în casă. Dacă vă simţiţi slăbiţi în această perioadă, dieta vă permite să mîncaţi zilnic un fruct sau o legumă, atît timp cît aceasta este crudă. Condimentele, zahărul şi grăsimile sînt interzise.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *