Cicoarea purifică sângele

Cicoarea purifică sîngele

Cicoarea este utilizată pentru părţile aeriene, culese, acum, în luna august, şi rădăcinile, recoltate în septembrie-octombrie. Indicaţii: intern-angiocolită, colecistită, constipaţie, astm bronşic, bronşită, diskinezie biliară, enterocolită, furunculoză, hepatită cronică, insuficienţă cardiacă cu edem, tuse, şi extern-gută, reumatism, seboree, stomatită. În tradiţia populară, frunzele crude se puneau pe răni şi tăieturi, ca şi petalele florilor, uneori plămădite în untdelemn.

Decoctul florilor se folosea contra afecţiunilor oculare, iar ceaiul, contra durerilor abdominale, a durerilor de dinţi, pentru calmarea durerilor canceroase şi scăderea tensiunii arteriale. Din flori, amestecate cu trifoi roşu se făcea un ceai pentru dureri de cap. Pentru ficat şi curăţirea stomacului se bea primăvara sucul stors din frunzele fragede. Rădăcina de cicoare se folosea la durere de inimă. Se pisa şi se fierbea în apă sau rachiu şi se bea.

Cicioarea are un uşor efect antibiotic, dar e un bun dezinfectant, cicatrizant, purificator al sîngelui, tonic general. Pentru toate afecţiunile se recomandă consumul frunzelor în salate. Cicoarea e şi un înlocuitor de cafea. Se prăjesc rădăcinile, se fac praf şi se prepară cafeaua după reţeta obişnuită. O cură de 2 săptămîni cu ceai de cicoare ajută uimitor la creşterea secreţiei de bilă, a celulelor hepatice diminuate, mai ales în cazul consumatorilor de alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *