Cele mai sănătoase fructe şi legume de toamnă

Cele mai sănătoase fructe şi legume de toamnă

Toamna vine cu o bogăţie de alimente care aduc beneficii pentru sănătate. Cu cît sunt mai variate culorile legumelor şi a fructelor pe care le consumi zilnic cu atît vei furniza corpului mai mulţi nutrienţi diverşi care ajută la buna funcţionare a organelor interne. Iată cîteva dintre cele mai sănătoase fructe şi legume de toamnă pe care trebuie să le consumi:

Dovleacul

Este bogat în fibre şi betacaroten care favorizează digestia şi redă o strălucire aparte tenului. De asemenea, dovleacul este o sursă excelentă de potasiu, vitamina A şi vitamine din complexul B. Cum să-l foloseşti: copt la cuptor şi stropit cu miere de albine şi scorţişoară; sub formă de piure în aluatul pentru brioşe şi checuri; fiert şi pasat cu blenderul pentru a obţine o supă-cremă delicioasă; tăiat cubuleţe, stropit cu ulei plus alte condimente (de exemplu chimen, coriandru, sare, piper) şi lăsat la cuptor; în risotto; în smoothie-uri împreună cu banană, lapte, scorţişoară şi unt de arahide; în budinci; în tocăniţe.

Prunele

Sînt fructele pe care nu trebuie să le omiţi niciodată toamna, deoarece se numără printre cele mai bune remedii anticonstipaţie. Avînd un conţinut ridicat de fibre, prunele îmbunătăţesc tranzitul intestinal şi te scapă de această problemă, atunci cînd sînt consumate în cadrul unei diete sănătoase care cuprinde multe fructe şi legume, fără alimente procesate şi care conţin făină albă. De asemenea, prunele protejează sistemul nervos şi muscular, deoarece au mult potasiu, magneziu, fier, calciu, bor şi seleniu. Menţin oasele sănătoase, deoarece facilitează absorbţia calciului, a magneziului şi a vitaminei D.

Păstîrnacul

Poate că te-ai obişnuit să-l foloseşti doar în ciorbe, însă trebuie să ştii că păstîrnacul este foarte bun în piure/supe cremă alături de morcovi, cartofi dulci sau cartofi obişnuiţi, dar şi stropit cu ulei şi copt la cuptor. Are o cantitate mare de potasiu, vitamina C, calciu, fier şi este o sursă excelentă de fibre care ajută la digestie.

Perele

Au un efect antioxidant, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, combat retenţia apei, protejează inima de boli cardiovasculare şi acţionează ca un tonic asupra sistemului nervos. Ai toate motivele să incluzi perele în dietă, cu atît mai mult cu cît conţin şi vitamine din complexul B, vitamina C, cupru, calciu, potasiu şi fosfor.

Sfecla roşie

Are un efect detoxifiant pentru ficat, favorizând eliminarea toxinelor din corp. În plus, sfecla roşie combate anemia, îţi protejează inima, stimulează activitatea creierului, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal şi combate depresia.

Gutuile

Ajută rinichii să filtreze mai uşor toxinele şi sînt de ajutor persoanelor care doresc să slăbească. Ajută la digestie, datorită conţinutului ridicat în fibre şi ajută la detoxifierea organismului. Consumă-le şi crude pe lîngă compoturi şi gemuri, cu o cantitate cît mai mică de zahăr.

Merele

Au o multitudine de nutrienţi şi fibre care stimulează tranzitul intestinal, favorizînd eliminarea substanţelor dăunătoare din corp. Poţi să le consumi în stare crudă, compoturi, magiun, smoothie-uri, prăjituri, dar şi coapte.

Strugurii

Sînt fructele cu cel mai puternic efect detoxifiant pe lîngă lămîi. Consumă-i cît sînt în sezon atît albi, cît şi negri pentru a beneficia de nutrienţii din conţinutul lor. Strugurii ajută la detoxifierea organismului, eliminarea excesului ponderal, prelungirea senzaţiei de saţietate şi suprimarea apetitutului, datorită conţinutului ridicat de fibre şi substanţe nutritive. Mai mult decît atît, conţin apă în proporţie de 73%, astfel că ajută la purificarea organismului şi filtrarea toxinelor din sînge. În strugurii negri se regăseşte o cantitate mai mare de resveratrol, o substanţă care combate cancerul.

Ceapa şi prazul

Sînt recunoscute pentru efectul lor anticancerigen şi trebuie consumate în stare crudă cît mai des posibil. Acestea ajută la reglarea nivelului de zahăr din sînge, iar acest lucru are ca efect reducerea secreţiei de insulină şi IGF (insulin like growth factor), împiedicînd astfel dezvoltarea celulelor canceroase.

Varza

Varza (roşie şi albă) este un superaliment atunci cînd vine vorba despre proprietăţile anticancerigene. A fost îndelung studiată şi s-a demonstrat clar că conţin substanţe care au un puternic efect anticancerigen. Este de preferat să consumi varza în stare crudă, deoarece efectul anticancerigen este mult mai puternic, recomandă specialistul.

Usturoiul

Împiedică efectul nitrozaminelor, acele substanţe care s-au dovedit a fi cancerigene şi care se formează atunci cînd consumi nitraţi (mezeluri). Un studiu scoate la iveală faptul că femeile care obişnuiesc să consume cu regularitate usturoi au un risc cu 50% mai mic de a dezvolta cancer la colon. De asemenea, s-a constatat existenţa unei reduceri a cazurilor de cancer la rinichi şi prostată la persoanele care consumă foarte mult usturoi.

Vinetele

Atunci cînd sînt preparate pe grătar, la cuptor sau sînt sotate rapid, vinetele se transformă complet şi devin foarte aromate. În plus, ele vor absorbi toate aromele plantelor pe care le foloseşti, iar unele condimente merg de minune combinate cu vinetele. Vinetele nu conţin grăsimi, dar aduc un aport însemnat de potasiu, magneziu, vitaminele C, K, B6, precum şi o mulţime de fibre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *