CAS-ul pentru concediile medicale şi maternale, plafonat până în iunie

CAS-ul pentru concediile medicale şi maternale, plafonat până în iunie

Contribuţiile de asigurări sociale sînt plafonate la nivelul anterior intrării în vigoare a „revoluţiei fiscale“ pînă la 30 iunie 2018 pentru persoanele aflate în concediul medical, respectiv pînă la 30 septembrie 2018 pentru mamele aflate în concediu pre- şi post-natal. Contribuţiile vor creşte, aşadar, pentru aceste categorii, de la 1 iulie, respectiv de la 1 octombrie, iar veniturile încasate vor scădea. De asemenea, Guvernul a decis ca stagiul minim de cotizare să rămînă o lună pînă la 30 iunie 2018. Este vorba de prevederile ordonanţei de urgenţă adoptate ieri de Cabinetul Dăncilă, în scopul reparării efectelor negative produse de modificările aduse Codului Fiscal asupra banilor cuveniţi pentru concediile medicale şi concediile pre- şi post-natal.

Contribuţii plafonate temporar

Pentru mame şi cei aflaţi în concedii medicale, contribuţiile de asigurări sociale vor fi plafonate, temporar, la nivelul din decembrie 2017: pînă la 30 iunie 2018 pentru persoanele aflate în concediul medical, respectiv pînă la 30 septembrie 2018 pentru mamele aflate în concediu pre- şi post-natal. Cu alte cuvinte, veniturile persoanelor aflate în concediu medical sau maternal vor scădea, ca urmare a modificării modului de calcul al contribuţiilor sociale datorate, de la 1 iulie, respectiv 1 octombrie. Prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, Guvernul a stabilit ca, pînă la 30 iunie 2018, stagiul minim de cotizare pentru a beneficia de concediu medical şi de indemnizaţia aferentă să fie de o lună.

Diferenţa trebuie plătită pînă la 31 martie

Stagiul minim de cotizare trebuie realizat în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. De la 1 iulie 2018, stagiul minim de cotizare pentru ca o persoană să beneficieze de concediu medical şi indemnizaţia aferentă va fi însă de şase luni, realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordă concediul medical. Potrivit purtătorului de cuvînt al Guvernului, Nelu Barbu, ordonanţa a menţinut în continuare şi unele excepţii de la stagiul minim de cotizare: persoanele care suferă de afecţiuni grave (neoplazii, HIV/SIDA), urgenţe medico-chirurgicale, boli infecto-contagioase din grupa A şi risc maternal. În cazul persoanelor care au primit deja indemnizaţii mai mici, angajatorii vor fi obligaţi să depună declaraţii rectificative şi să plătească diferenţa beneficiarilor de indemnizaţii pînă la 31 martie.

O soluţie de moment

Întrebat de ce Guvernul a optat pentru o ordonanţă tranzitorie de derogare de la modificările aduse Codului fiscal, purtătorul de cuvînt al Guvernului, Nelu Barbu, a răspuns: „Este tranzitorie pentru că este o chestiune care trebuia să ţină mai de predictibilitate şi în acest moment s-a găsit această soluţie pentru a rezolva cazul persoanelor care au intrat deja în concediul medical sau care sînt în concediu maternal. (…) Este cea mai bună soluţie pentru moment”. Noua legislaţie fiscală le-a pus în dificultate pe unele dintre viitoarele mămici. Cele care au prestat activităţi liberale şi au plătit contribuţiile impuse de stat conform vechilor prevederi fiscale au fost înştiinţate că nu vor primi bani nici pentru concediul prenatal, nici pentru cel postnatal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *