Campania de vaccinare antipneumococică începe în septembrie

Campania de vaccinare antipneumococică începe în septembrie

Ministerul Sănătății a anunţat, astăzi, că a finalizat procesul de achiziție a vaccinului pneumococic conjugat cu 13 valențe prin care vor fi prevenite boli precum pneumoniile, septicemiile, meningitele pneumococice și otitele. Prin urmare, campania de vaccinare antipneumococică a fost programată să înceapă în luna septembrie.
Ministerul Sănătății avertizează că bolile pneumocice pot provoca în rîndul copiilor afecțiuni grave sau chiar decese, iar conform datelor oficiale, țara noastră înregistrează cea mai ridicată rată de mortalitate infantilă dintre statele membre ale Uniunii Europene, iar pneumonia, care este o boală prevenibilă prin vaccinare constituie principala cauză de deces la copiii cu vîrsta mai mică de 5 ani.
Campania de vaccinare antipneumococică este programată să înceapă în luna septembrie, cînd este prevăzută livrarea unei cantități de peste 477 de mii de doze de vaccin pneumococic, a anunțat ministerul. Dozele de vaccin achiziționate acoperă necesarul pentru campania de imunizare din acest an, precum și pentru primele luni din 2018, a anunţat Ministerul. Ca și în cazul altor vaccinuri din Programul Național de Vaccinare, Ministerul Sănătății a semnat un Acord Cadru de achiziție cu producătorul, pentru o perioadă de 4 ani. În acest mod, vor fi preîntîmpinate orice dificultăți legate de disponibilitatea acestui vaccin în viitor.
„Vaccinul pneumococic se administrează copiilor în mod gratuit, conform schemei de vaccinare, în cabinetul medicului de familie, a precizat Ministerul Sănătății. Vaccinul achiziționat de țara noastră, prin Ministerul Sănătății, este sigur, eficient și de calitate. Vaccinul va ajuta la protecția împotriva celor mai des întîlnite 13 tulpini de pneumococ, responsabile de peste 90% din cazurile de boli pneumococice invazive în Romania. Oferind cea mai extinsă acoperire a serotipurilor pneumococice, vaccinul pneumococic conjugat cu 13 valențe este cel mai utilizat vaccin pneumococic la nivel mondial“, a precizat Ministerul Sănătății.
Vaccinul este folosit în peste 100 de țări, printre care Marea Britanie, Franța, Italia și Statele Unite. Organizația Mondială a Sănătății a recomandat, încă de acum zece ani, includerea vaccinurilor pneumococice conjugate în programele de imunizare. Această recomandare a fost urmată de țara noastră, iar vaccinul a fost inclus în Programul Național de Vaccinare în 2013. Însă, pînă în 2017, nu au existat fondurile disponibile pentru introducerea efectivă a acestui vaccin în România, a mai informat Ministerul Sănătății.
Odată cu startul campaniei de vaccinare antipneumococică, Ministerul Sănătății va demara o campanie publică de informare, demers căruia i se alătură compania producătoare. Campania se va derula timp de un an și are drept obiectiv informarea corectă, completă și transparentă a părinților, de către profesioniștii din domeniul medical, cu privire la toate aspectele vaccinării antipneumococice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *