Alte 2.300 de medicamente vor dispărea de pe piaţa românească

Alte 2.300 de medicamente vor dispărea de pe piaţa românească

Alte 2.300 de medicamente ar urma să dispară de pe piaţa românească în perioada imediat următoare, după ce aproape 2.000 de medicamente au fost retrase de producători în decursul ultimilor doi ani, avertizează reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România.

60% din acestea sînt medicamente care costă sub 25 de lei, sînt utilizate de peste 8,5 milioane de pacienţi şi, în marea lor majoritate, sînt fabricate în România, arată reprezentanţii producătorilor.
Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice susţine că taxa clawback aplicată uniform şi medicamentelor ieftine şi celor care costă mii de euro este principala cauză a dispariţiei de pe piaţă a medicamentelor necesare bolnavilor cronici. APMGR face apel către Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Finanţelor pentru a introduce un mod de calcul diferenţiat al acestei taxe, „care poate asigura accesul la tratament a milioane de români în condiţii de impact minim asupra cheltuielilor publice”.

„Taxa clawback are un impact mult mai puternic asupra medicamentelor cu preţ scăzut, prin urmare acestea ajung să aibă un preţ sub costul de producţie şi sînt scoase din fabricaţie sau oprite de la comercializare“, a declarat Adrian Grecu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice.
APMGR arată că „avînd în vedere că taxa clawback nu se calculează la preţul de producător, ci la preţul de vînzare cu amănuntul, impactul asupra medicamentelor ieftine este cu mult mai mare. De exemplu, taxa clawback reprezintă 34% din preţul de producător pentru medicamentele sub 25 de lei, în comparaţie cu cca 24% pentru medicamentele peste 3.000 lei”.

„Deja există o criză majoră a medicamentelor importante, a celor oncologice, precum Cisplatin, Tamoxifen, Fluorouracil sau Flutamidă, care se găsesc din ce în ce mai greu”, arată APMGR. APMGR consideră că implementarea acestui calcul diferenţiat, concomitent cu introducerea de noi medicamente pe lista celor compensate doar cu alocare de finanţare suplimentară sau prin contracte Cost Volum sau Cost Volum Rezultat reprezintă singurele măsuri care pot opri dispariţia medicamentelor ieftine din România.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *