Alertă de pestă porcină africană în România

Alertă de pestă porcină africană în România

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a anunţat, ieri, că Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală a confirmat primul focar de pestă porcină africană, la porci domestici, într-o gospodărie localizată la periferia municipiului Satu-Mare.

Investigaţia epidemiologică a relevat existenţa unui focar primar şi a unui focar secundar. Deşi la Călărași nu avem deocamdată nicun focar, ANSVSA a alertat toate instituţiile din subordine din ţară.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, imediat după primirea buletinului din partea Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală, a notificat toate structurile abilitate de la nivel naţional şi structurile omoloage din Uniunea Europeană, precum şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, despre confirmarea acestui focar de pestă porcină africană pe teritoriul României. Urmează să fie convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, în vederea informării şi adoptării unei Hotărîri privind stabilirea atribuţiilor pentru ministerele cu responsabilităţi în controlul bolii, conform Hotărîrii de Guvern 830/2016, care stabileşte Programul Naţional de Control şi Planul de Contingenţă pentru pesta porcină africană“, se arată într-un comunicat al instituţiei.

În urma confirmării prezenţei virusului pestei porcine africane în ţara noastră, Comisia Europeană va adopta o decizie privind zona aflată sub restricţii, măsurile care trebuie respectate de România şi perioada pentru care acestea vor fi aplicate. În această zonă, va fi interzisă mişcarea suinelor domestice şi sălbatice, a produselor şi subproduselor, a materialului seminal, ovulelor şi embrionilor provenite de la acestea.

Din primele investigaţii întreprinse la faţa locului, de către echipa de inspectori ai DSVSA Satu-Mare, a reieşit suspiciunea că virusul bolii a fost introdus în ţară prin intermediul unor produse de origine animală contaminate, provenite din Ucraina, ancheta epidemiologică fiind în desfăşurare. ANSVSA, prin structurile teritoriale de la nivel judeţean, monitorizează permanent situaţia epidemiologică din România, în contextul pestei porcine africane, pentru limitarea extinderii şi pentru eradicarea bolii, potrivit sursei citate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *