3% din români suferă de afecţiuni reumatice

3% din români suferă de afecţiuni reumatice

Campania europeană EULAR „Don’t Delay, Connect Today“, lansată la începutul acestui an şi în România, sub sloganul „Fără amînare! Fă o programare!“, de către Liga Română contra Reumatismului în parteneriat cu Societatea Română de Reumatologie, continuă să atragă atenţia asupra importanţei diagnosticului precoce şi a îngrijirii de specia-litate pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii celor peste 600.000 de români ce suferă de aceste afecţiuni. De multe ori, lipsa de informare şi întîrzierea cu care pacienţii se prezintă la medic conduc la întîrzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia, iar dacă nu sînt tratate corespunzător, bolile reumatice pot afecta activităţile de zi cu zi ale pacienţilor, dar şi abilităţile lor fizice.

Potrivit datelor preliminare ale cercetării naţionale realizate de iSense în perioada septembrie-octombrie 2018 pentru Liga Română contra Reumatismului, în rîndul populaţiei urbane active din Romînia, utilizatoare de internet, cu vîrsta de peste 18 ani, medicul de familie joacă un rol important în diagnosticarea la timp şi trimiterea către medicul reumatolog, avînd în vedere că 66% dintre românii din mediul urban susţin că au fost în ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie.
Potrivit EULAR, bolile reumatice repre-zintă una dintre cauzele principale ale di-zabilităţilor fizice în rîndul populaţiei active, generînd importante costuri socio-economice – inclusiv pierderea productivităţii la locul de muncă.

În România, persoanele cu di-zabilităţi fizice ca urmare a bolilor reumatice ar putea contribui la forţa de muncă activă, în special în contextul actual al crizei forţei de muncă, în condiţiile în care ar putea avea acces la diagnostic şi îngrijire de specialitate.
La nivel european, bolile reumatice nu afectează doar persoanele suferinde în mod direct, ci şi familiile acestora, asupra cărora se răsfrînge o povară emoţională, cît şi un cost semnificativ asociat îngrijirii şi tratamentului. Potrivit studiului citat, 65% dintre respondenţi au afirmat că nu au fost niciodată la medicul reumatolog, aceştia consi-derînd că nu este necesar sau nu au avut probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *