Viza de flotant la vot: perioada se reduce de la 90 la 60 de zile

Viza de flotant la vot: perioada se reduce de la 90 la 60 de zile

Guvernul a aprobat, cu amendamente, forma finală a proiectului de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pe care urmează să îşi angajeze răspunderea în Parlament.

Una dintre modificări este că se reduce la 60 de zile condiţia la vot pentru cei cu viză de flotant. În forma iniţială a proiectului era prevăzută interdicţia de vot pentru cetăţenii care dobândesc viza de flotant cu mai puţin de 90 de zile faţă de data alegerilor. Anunţul a fost făcut la finalul şedinţei de guvern de către Ionel Dancă, şeful Cancelariei prim-ministrului, Ionel Dancă.

Principalele modificări aduse proiectului de lege pe care Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea în plenul Parlamentului:
Perioada pentru care este permis votul celor cu vize de flotant s-a redus la 60 de zile. Amendamentul a fost adus de PNL. În forma iniţială a proiectului, era prevăzută o perioadă de 90 de zile: „Persoanele care şi-au stabilit reşedinţa în circumscripţia electorală cu mai puţin de 90 de zile înaintea datei scrutinului îşi vor putea exercita dreptul de vot doar în comuna, oraşul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritorială a municipiului în care au avut reşedinţa sau domiciliul stabilit anterior celor 90 de zile. În acest caz, cetăţenii vor vota pe lista suplimentară”. În forma actuală a legii, termenul este de 45 de zile.
Numărul de semnături pentru depunerea candidaturilor a fost redus de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă. Amendamentul a fost depus de USR, după ce, la fel ca în cazul interdicţiei pentru cei cu viză de flotant, au existat solicitări ale mai multor organizaţii civice.
Un alt amendament adoptat este cel privind reprezentarea minorităţilor naţionale din Parlament şi a formaţiunilor politice din Parlament în structurile Birourilor Electorale, astfel încât „să fie permisă această reprezentare pentru minorităţile naţionale şi pentru formaţiunile politice care au 7 senatori sau 10 deputaţi”.
Un alt amendament adoptat vizează modul de acreditare a observatorilor la secţiile de votare, „astfel încât această activitate să fie facilitată faţă de normele aflate în vigoare, care îngreunează, pe de-o parte, acreditarea observatorilor independenţi şi, în acelaşi timp, permite prezenţa în proximitatea Secţiilor de votare a unor reprezentanţi politici şi care nu au ce căuta în zona respectivă“.
Guvernul Orban îşi va asuma răspunderea pe legea privind alegerea primarilor în două tururi astăzi, în plenul Parlamentului, şedinţa fiind programată de la ora 14.00. După asumarea răspunderii, există un interval de trei zile în care poate fi depusă moţiune de cenzură. PSD şi UDMR au anunţat că vor depune moţiune de cenzură, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, se declara convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două partide nu au numărul necesar de voturi. USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *