Senatul a votat Codul Administrativ

Senatul a votat Codul Administrativ

Senatul a votat Codul Administrativ prin care toţi aleşii locali de după anul 1992 vor primi pensie suplimenatră de la bugetul de stat în limita a trei mandate, iar în timpul mandatelor au voie să facă şi afaceri.

Prin votarea Codului Administrativ, sînt acordate pensii speciale primarilor şi consilierilor locali şi judeţeni, iar parlamentarilor li se oferă dreptul de a fi numiţi, fără concurs şi specializare, ca prefecţi. Nu vor beneficia de indemnizatii speciale primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedintii consiliilor judeţene care au fost condamnaţi definitiv pentru comiterea de infracţiuni. Membrii Comisiei speciale au mai decis şi senatorii au încuviinţat ieri introducerea preşedinţilor consiliilor judeţene în rîndul autorităţilor administraţiei publice locale, alături de consiliile locale, primari, consiliile judeţene.
Un primar de comună va primi, de pildă, o indemnizatie de 800 de lei, în timp ce primarul general al Capitalei va primi o indemnizaţie de 1.400 de lei. Edilii care au avut trei mandate vor primi, la încetarea acestora, suma propusă pentru un mandat înmulţită cu trei. Pentru mandatele incomplete, indemnizatia pentru limită de vîrstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată.

Codul stabileşte şi cota redevenţelor ce revin autorităţilor locale şi dă liber la transferul terenurilor, lacurilor şi plajelor în domeniul public al autoritaţilor locale. Hotărîrile privind translativitatea dreptului de proprietate se adoptă de către consiliul local cu majoritatea calificată de două treimi din numărul consilierilor locali în funcţie. Este vorba de tranzacţii de vînzare-cumpărare, donaţii, moşteniri, schimburi de teren. Excepţie de la aceasta prevedere fac concesiunea şi închirierea.

Membrii comisiei au mai adoptat un articol referitor la referendumul local. Consiliul local poate fi dizolvat prin referendum local, organizat în condiţiile legii. Referendumul se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de cel puţin 25% din numărul cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral cu domiciliul sau reşedinţă în unitatea administrativ-teritorială, prevede articolul.

Alte amendamente prevăd: serviciul de permise de conducere si certificate de înmatriculare a vehiculelor să fie descentralizat începînd cu data de 1 ianuarie 2019; reintroducerea cuvîntului „etnic“ în definiţia judeţului; intrarea în corpul funcţionarilor publici prin susţinerea unui singur examen naţional, în loc de două, cum se propusese iniţial; interzicerea utilizării funcţiei de funcţionar public în acţiuni publicitare pentru promovarea unei activităţi comerciale, precum şi în scopuri electorale; acordarea rangului de ministru, respectiv secretar de stat persoanelor care deţin funcţiile de secretar general al Guvernului/secretar general adjunct al Guvernului, fiind votate de Parlament, odată cu echipa guvernamentală.

Codul Administrativ este o promisiune din programul de guvernare al PSD, are 600 de articole şi a fost iniţiat de parlamentarii PSD.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *