Şefii CJ nu vor fi aleşi prin vot la urne

Consiliul Județean Călărași

Şefii de Consilii Judeţene vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni şi prin votul acestora, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă pus în dezbatere publică de Ministerul Lucrărilor publice, Dezvoltării şi Administraţiei. „Alegerea directă a preşedinţilor consiliilor judeţene, în acelaşi registru cu cel pentru alegerea primarilor, reprezintă o afectare gravă a statutului constituţional şi legal al acestora din urmă, prin dezvoltarea conceptului de „supra-primar”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei. Astfel, potrivit proiectului de act normativ, alegerea preşedintelui consiliului judeţean va fi realizată în mod indirect, prin votul consilierilor judeţeni, din rândul acestora.
Ordonanţa urmează să intre în perioada următoare spre aprobare în şedinţa de guvern. Vara trecută, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia preşedinţii de consilii judeţene urmau să fie aleşi prin vot uninominal. La vremea respectivă preşedintele Klaus Iohannis a criticat Guvernul pentru adoptarea Ordonanţei de Urgenţă prin care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este în prezent. Iohannis a transmis că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câştiga sprijinul.

Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale se va modifica, urmând să prevadă că ”Preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene, precum şi viceprimarii se aleg prin vot indirect, de către consiliile judeţene, respectiv de către consiliile locale”. De asemenea, vor fi modificate corespunzător şi celelalte articole referitoare la acest subiect sau afectate de această modificare. Statutul juridic al preşedintelui consiliului judeţean revine la cel anterior emiterii OUG 40/2019.
„Constituţia României prevede alegerea prin vot direct a patru categorii de funcţii şi demnităţi publice: Preşedintele României, Parlamentul României, respectiv alegerea senatorilor şi a deputaţilor, membrii în Parlamentul European şi autorităţile administraţiei publice locale (primari, consilii locale şi consilii judeţene). Astfel, nu există nicio prevedere expresă sau implicită, de nivel constituţional, care să prevadă alegerea prin vot direct a preşedinţilor consiliilor judeţene. Totodată, nu există nici vreo altă categorie de funcţii în cazul căreia să fie utilizată alegerea prin vot direct şi care să se constituie un precedent în practica electorală românească”, argumentează Guvernul în nota de fundamentare. Executivul consideră că actuala reglementare în vigoare, prin care este prevăzută alegerea în mod direct a preşedinţilor consiliilor judeţene, se află în afara cadrului constituţional, reprezentând o anomalie în actualul sistem electoral.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *