Premierul Viorica Dăncilă refuză să declanşeze procedura restructurării guvernului în Parlament


UPDATE: Liviu Dragnea susține că restructurarea rămâne în continuare o variantă pentru PSD-ALDE, iar premierul Dăncilă ar trebui să spună, după Sărbători, dacă și-o asumă sau nu. „Am avut o discuție luni în Coaliție, i-am prezentat care este majoritatea în Parlament, pe care noi am ținut-o până acum, și am stabilit cu dna prim-ministru să hotărască dumneaei. După ziua de ieri, când președintele a ieșit seara, nu mai era timp pentru a se rezolva procedurile parlamentare.
D-na prim-ministru să se gândească, în perioada asta de sărbători, dacă vine în Parlament sau rămâne pe varianta de interimari”, a declarat Dragnea.

_____________________________________

După ce preşedintele Iohannis a refuzat să-l numească pe Nicolicea la Justiţie şi a respins şi celelalte două noi propuneri de miniştri, premierul trimite la Cotroceni numele miniştrilor interimari, premierul Viorica Dăncilă refuză să declanşeze procedura restructurării guvernului în Parlament. Premierul Dăncilă anunţă într-un comunicat că va trimite la Cotroceni numele viitorilor miniştri interimari la justiţie, fonduri europene şi românii de pretutindeni. Aceştia vor fi Ana Birchall la Justiţie, Eugen Teodorovici la Fonduri europene şi Radu Oprea pentru Românii de pretutindeni.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat ieri că remanierea guvernamentală propusă de PSD este „un fel de farsă“, precizând că nu o acceptă „aşa cum a fost propusă”. „Am analizat situaţia şi după părerea mea şi remanierea e un fel de farsă. Nu are nimic de-a face cu îmbunătăţirea actului de guvernare, chit că de aşa ceva am avea nevoie, nu are nimic cu agenda românilor, e cauzată de o răfuială din interiorul PSD. Ca atare mi se pare că această remaniere este neavenită“, a declarat Klaus Iohannis. El a refuzat să avizeze şi demisiile celor trei miniştri până când de la Palatul Victoria nu-i vor veni propuneri viabile pentru înlocuitori. „Fie să vină cu propuneri pentru miniştri interimari până când PSD vine cu nişte propuneri pe care le pot accepta“, a mai propus Iohannis.

,,Prim-ministrul Viorica Dăncilă consideră inacceptabilă şi lipsită de fundament decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerile de numire a noilor miniştri pentru portofoliile Ministerului Justiţiei, Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Totodată, premierul a luat act de decizia preşedintelui de a nu da curs demisiilor ministrului Fondurilor Europene, Rovana Plumb, ministrului pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, respectiv a ministrului Justiţiei, Tudorel Toader.
”Sunt un om al dialogului şi am încercat, aşa cum era şi firesc, să am cu preşedintele Iohannis o discuţie premergătoare acestei decizii. Constat, cu regret, că preşedintele refuză colaborarea instituţională şi că, în continuare, prin acţiunile sale încearcă să împiedice buna desfăşurare a activităţii Guvernului României. Din păcate, campania electorală rămâne pentru preşedintele Iohannis o miză mai importantă decât continuarea activităţii ministerelor şi punerea în aplicare a măsurilor guvernamentale, în beneficiul românilor”, se arată în comunicatul Guvernului.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, cu privire la o posibilă restructurare a Guvernului în Parlament că ar fi o încercare de ocolire a şefului statului, adăugând că la acel moment va vedea ce acţiuni juridice s-ar impune. N-a mai fost nevoie. Liderii Coaliţiei s-au strâns în biroul lui Liviu Dragnea, imediat după declaraţia lui Iohanns, pentru a discuta planul PSD-ALDE. PSD ia în calcul, pe lângă varianta restructurării, care presupune un vot de încredere în Parlament, o variantă mai rapidă, care este aceea a numirii unor interimari.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *