Ordonanţă pentru majorarea alocaţiilor

Ordonanţă pentru majorarea alocaţiilor

Ordonanţa privind majorarea alocaţiilor va intra în şedinţa de Guvern de marţi, a declarat ieri ministrul Muncii, Marius Budăi. Proiectul de Ordonanţă prevede ca majorarea să se aplice de la 1 martie.

„Vineri am redactat împreună cu colegii din minister Ordonanţa de Urgenţă, am convocat dimineaţă grupul de dialog social şi am trimis apoi Ordonanţa la Consiliul Economic şi Social, apoi spre avizare la ministere. Sperăm ca până mâine să putem obţine toate avizele şi să intrăm în şedinţa de Guvern cu ea (…) Am prevăzut în Ordonanţă ca această majorare să fie aplicată de la 1 martie“, a declarat, ieri, ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia, în proiectul de Ordonanţă sunt prevăzute şi majorări ale alocaţiilor pentru copiii cu dizabilităţi, respectiv de la 200 la 300 de lei.

Alocaţia pentru copil aproape se dublează de la 1 martie 2019. Parlamentarii au votat, la începutul lui februarie, creşterea alocaţiilor pentru copii în 2019 de la 84 la 150 de lei, după un amendament depus de deputatul PNL Robert Sighiartău. Majorarea alocaţiei de la 84 la 150 de lei, iar pentru copiii cu vârste între 0-2 ani de la 200 la 300 de lei, va intra în vigoare la 1 martie 2019. Amendamentul depus de PNL a fost adoptat cu 123 de voturi pentru, 119 împotrivă şi o abţinere. Potrivit proiectului de OUG, articolul 3 din Legea 61/1993 privind alocaţia de stat pentru copil, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins: „(1) Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii se stabileşte astfel: 300 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 150 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3); 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap“. Totodată, este introdus un nou alineat conform căruia „Cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, prevăzut la alin.(1) se majorează prin hotărâre a Guvernului“. Pentru menţinerea majorării alocaţiei pentru copil în 2019 a fost nevoie de modificarea legii plafoanelor şi creşterea deficitului bugetar de la 2,55% la 2,76%.

Legea prevede că alocaţia de stat pentru copil se acordă tuturor copiilor în vârstă de până la 18 ani, cetăţeni români, fără discriminare, dar şi tinerilor care au deja 18 ani, dar care urmează cursuri la liceu, până la terminarea acestora. Actele pentru acordarea alocaţiei pentru copil în 2019 se depun la primăria localităţii sau sectorului de care aparţin părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor.
Actele necesare :
• cerere tip pentru acordarea alocaţiei de stat pentru copii;
• copie CI/BI părinţi – 1 copie xerox pentru mamă şi 1 copie xerox pentru tată;
• copie şi original – certificatul de naştere al copilului;
• copie şi original – livret de familie – actualizat (se trece copilul în livretul de familie la Oficiul de Stare Civilă);
• copie hotărâre de încredinţare, dacă este cazul;
• copie hotărâre de adopţie, dacă este cazul;
• copie acte reşedinţă, în cazul în care unul dintre părinţi sau ambii are/au reşedinţa într-una dintre ţările U.E;
• extras de cont pe numele titularului, dacă alocaţia se va vira într-un cont bancar

De alocaţie pot beneficia şi copiii născuţi în străinătate, dar şi copiii ai căror părinţi au naţionalităţi sau domicilii diferite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *