Ordonanţă pentru alegerea primarilor în două tururi

Preşedintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a admis că şi în Guvern, şi în PNL se poartă o discuţie privind o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi. „Această discuţie se poartă, ştiu din sursă sigură, şi în Guvern, şi în PNL. Este decizia lor dacă vor dori să aplice o legislaţie schimbata, este decizia Guvernului dacă va da ordonanţă sau dacă îşi va asuma, poate, răspunderea în faţa Parlamentului (…) prin felul în care se poate legifera pe aceasta speţă, este posibilă orice variantă – lege, asumare, ordonanţă de urgenţă”, a declarat, ieri, Iohannis. Şeful statului a precizat că opţiunea sa este ca primarii să fie aleşi în două tururi de scrutin, iar preşedinţii de Consilii Judeţene din rândul consilierilor. Alegerea primarilor în două tururi de scrutin a fost intens negociată în momentul discuţiilor PNL cu celelate partide care au votat moţiunea de cenzură, fiind susţinută de USR, ALDE şi PMP. Singurii care s-au opus ferm acestei modificari a legii electorale. La vremea respectivă, Ludovic Orban nu a acceptat propunerea PMP de a emite o ordonanţă de urgenţă pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin. şeful PNL a insistat pe modificarea legii în Parlament.

O nouă lege a pensiilor „ar fi utilă”
Întrebat despre o nouă lege a pensiilor, el a spus că „ar fi utilă”. ,,Eu cred că o nouă lege a pensiilor ar fi utilă, în condiţiile în care foarte mulţi, şi pensionari şi conducători de instituţii publice, semnalează inegalităţi şi inechităţi în actuala lege a pensiilor, dar asta este o chestiune care nu se rezolvă nici într-o lună, nici în două“, a afirmat el. „Sunt convins că Guvernul Orban va face o analiză serioasă, atentă a chestiunlor şi, în măsura în care va fi nevoie de o nouă lege, se va discuta la momentul potrivit“, a spus Iohannis.

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea bugetului din 2020
Preşedintele Klaus Iohannis a spus, ieri, după discuţiile purtate cu premierul Ludovic Orban că, în condiţiile unui guvern minoritar, asumarea răspunderii „e o formă de legiferare care poate să funcţioneze”, vorbind în mod particular despre bugetul pe anul 2020.
„Constituţia nu face diferenţe între anumite tipuri de lege care pot fi sau nu asumate de guvern, orice lege poate să fie prezentată cu asumarea răspunderii guvernului, dar asta este strict o decizie a guvernului şi, dacă se va face, cu siguranţă veţi primi această informaţie de la guvern şi nu de la mine”, a completat Iohannis. Întrebat despre vocile din Parlament care contestă această formă, preşedintele a răspuns că „întotdeauna există opinii diferite pe teme publice”. „Nu doresc să fac eu afirmaţii despre această chestiune, dar vă spun că ar fi constituţional şi este posibil să-şi asume guvernul răspunderea pentru orice fel de lege”, a subliniat şeful statului. „Solicitarea mea pentru guvernul Orban a fost să vină cu un proiect care acoperă necesarul pe anul viitor şi să fie cât mai aproape de limita acceptată de deficit de 3% din PIB”, a mai răspuns preşedintele Iohannis, întrebat dacă sunt bani prevăzuşi în acest proiect de buget pentru majorrarea punctului de pensie cu 40% din 1 septembrie 2020. Anterior, premierul Ludovic Orban a declarat că nu a vorbit încă despre asumarea răspunderii privind legea bugetului pe anul viitor cu şeful statului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *