Luni, 4 noiembrie, ziua votului de învestitură a Cabinetului Orban

Luni, 4 noiembrie, ziua votului de învestitură a Cabinetului Orban

Audierile miniştrilor Cabinetului Orban s-au încheiat odată cu avizele favorabile date pentru miniștrii Cătălin Predoiu şi Lucian Bode, propuşi la Justiţie şi la Transporturi. Violeta Alexandru, propusă la Ministerul Muncii, este al treilea ministru cu aviz negativ în comisiile parlamentare. Violeta Alexandru a avut 29 de voturi „împotrivă”, 22 „pentru” şi o abţinere. Ministrul propus pentru Justiţie, Cătălin Predoiu, susţine că în ultimii ani s-a dus „o luptă crâncenă pentru Justiţie“ în România, iar aceasta a divizat societatea. Predoiu a vorbit despre un adevărat ”război” în magistratură, iar acesta trebuie să înceteze, rolul Parlamentului fiind de a asigura acest proces. Predoiu a mai spus că „ar fi o catastrofă“ rămânerea României cu Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

Ministrul propus la Dezvoltare Ion Ştefan a fost avizat negativ miercuri, în comisiile parlamentare de specialitate, fiind al doilea ministru în această situaţie, după ce Florin Cîţu, desemnat la Finanţe, a obţinut marţi o decizie similară. Ministrul desemnat al Educaţiei, Monica Anisie, propune mai multe măsuri pentru reducerea abandonului şcolar şi susţine că „învăţământul universitar nu este aliniat suficient la piaţa forţei de muncă”, iar cei mai buni elevi aleg să studieze în străinătate. În plus, Anisie a anunţat că nu intenţionează să renunţe la a preda, dacă devine ministru. Bogdan Aurescu, propus pentru funcţia de ministru de Externe în Guvernul Orban, a declarat, la audierile din Parlament, că una dintre priorităţile sale este un calendar realist al aderării României la Spaţiul Schengen. El a fost avizat pozitiv de către Comisiile reunite, cu 21 de voturi „pentru”.  Ionuţ Stroe, avizat în comisii pentru Ministerul Tineretului şi Sportului, a declarat ieri la audieri că americanii au o zicală conform căreia „un dolar investit în sport salvează trei dolari cheltuiţi în sistemul de sănătate”.

Bilanţul audierilor şi avizelor este: avize negative pentru miniştrii propuşi la Finanţe – Florin Cîţu, Dezvoltare – Ion Ştefan şi Muncă – Violeta Alexandru, restul primind aviz favorabil. Avizul comisiilor este consultativ.

Votul în plenul reunit al Parlamentului pentru învestirea Guvernului PNL este programat luni, 4 noiembrie, de la ora 14.00. Pentru ca Guvernul să treacă, sunt necesare 233 de voturi, iar Ludovic Orban a încheiat protocoale politice pentru susţinerea Cabinetului său cu USR, UDMR, ALDE şi PMP.

Pro România a anunţat că nu va vota Executivul propus de Orban, iar PSD a anunţat că va boicota şedinţa.

Premierul desemnat Ludovic Orban a declarat, după ce comisiile parlamentare au dat aviz negativ pentru ministrul propus la Dezvoltare, Ion Ştefan, că a fost un vot politic şi că nu acceptă evaluarea PSD.

Componenţa Cabinetului propus de Ludovic Orban:
Ministrul Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş
Ministrul Sănătăţii, Victor Costache
Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu
Ministrul Apărării, Ionel Nicolae Ciucă
Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Nechita Adrian Oros
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe
Ministrul Tineretului şi Sportului, Ionuţ Stroe
Ministrul Educaţiei, Cristina Monica Anisie
Ministrul Economiei, Virgil Popescu
Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan
Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu
Ministrul Muncii, Violeta Alexandru
Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *