Legile Justiției și Codul de procedură penală, amânate încă o dată de CCR până în septembrie

Legile Justiției și Codul de procedură penală, amânate încă o dată de CCR până în septembrie

Curtea Constituțională(CCR) a amînat pentru 25 septembrie discutarea sesizarilor pentru patru proiecte de lege esențiale pentru tentativa PSD-ALDE-UDMR de a modifica radical justiția. Astfel, judecătorii constituționali au amînat azi dezbaterile pe Codul de Procedură Penală și pe cele trei legi care modifică legile justiției (legile 303, 304 și 317 din 2004).

Legea de modificare a Codului de procedură penală a fost atacată concomitent de președintele Iohannis, PNL, USR și Curtea Supremă. Modificările la Legea 303/2004 au fost atacate de PNL și USR, cele la legea 304/2004 de Curtea Supremă, PNL și USR, iar modificările la Legea 317/2004 de Iohannis, scrie HotNews.ro.
Amînarea dezbaterilor vine după ce Comisia de la Veneția a publicat în 13 iulie raportul preliminar privind modificările la cele trei legi ale justiției. În raport, Comisia de la Veneția le solicită autorităților de la București să revină asupra modificărilor, în special în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general.

Comisia cere ca în procedură să fie menținut rolul președintelui României și al CSM pentru a echilibra influența ministrului justiției.
Comisia de la Veneția e așteptată să sprijine Opinia fără modificări la sesiunea pleanară din octombrie, se arată în anunțul oficial de pe site-ul Consiliului Europei. De asemenea, Comisia de la Veneția a autorizat raportorii să emită opinia și să o trimită autorităților române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *