Iohannis propune alegeri anticipate în primăvară

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis consideră că ar fi foarte bine ca alegerile anticipate să aibă loc în primăvara anului viitor şi spune că nu se aşteaptă ca PSD să fie de acord cu acest scenariu, precizând că această iniţiativă va continua, indiferent dacă social-democraţii sunt sau nu de acord.

„Sunt convins că multe lucruri pot fi rezolvate. De exemplu, acea nefericită ordonanţă prin asumarea răspunderii şi este posibil să se adopte aceeaşi soluţie şi pentru alte acte normative. Eu cred că ar fi foarte bine să mergem spre alegeri anticipate în primăvară”, a spus Iohannis, miercuri, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări privind organizarea de alegeri anticipate.

Şeful statului a mai spus că va avea discuţii cu liderii politici pe această temă.

„Voi avea discuţii cu toţi liderii politici. Tot timpul am discutat cu toţi liderii politici fiindcă la vârful statului nu contează dacă cineva îţi este simpatic sau antipatic, facem politică şi eu vreau să fac politică în aşa fel încât să dea rezultate”, a precizat Iohannis. Întrebat ce se va întâmpla dacă PSD nu este de acord cu un asemenea scenariu, Iohannis a răspuns: „PSD-ul a fost întotdeauna în dezacord cu ce am propus eu sau PNL, nu mă aştept să fie acuma dintr-o dată prietenoşi, nici nu contez pe ei. PSD-ul a fost sancţionat drastic de electorat, dacă au înţeles ceva de aici, bine, dacă nu, vom continua cu sau fără ei”.

Preşedintele Klaus Iohannis îşi doreşte ca primarii să fie aleşi în două tururi, iar preşedinţii de consilii judeţene să fie aleşi din rândul consilierilor judeţeni. Şeful statului a precizat că nu a fost definitivat încă modul cum se va ajunge la această situaţie. „Eu personal consider că primarii în România trebuie să fie aleşi în două tururi, iar preşedinţii consiliilor judeţene să nu fie aleşi direct, ci din rândul consilierilor judeţeni”, a declarat Iohannis, miercuri seară, într-o conferinţă de presă. El a precizat că există mai multe iniţiative în Parlament despre alegerea primarilor în două tururi şi formaţiuni politice care doresc acest lucru, dar cum se va ajunge la această situaţie nu a fost încă definitivat.

„Există mai multe iniţiative în Parlament care sunt discutate şi ştiu foarte bine că există formaţiuni care îşi doresc acest lucru, de exemplu, Partidul Naţional Liberal doreşte alegerea primarilor în două tururi, dar ştiu la fel de bine că există formaţiuni refractare la această propunere, de exemplu, PSD nu doreşte acest lucru. Este evident că în continuare Guvernul şi PNL care dă guvernul vor căuta cele mai bune soluţii pentru a promova o legislaţie sau pentru a accepta o legislaţie de acest tip de modificare. Am discutat aceste lucruri doar de principiu, de asta vă spun că PNL doreşte alegerea primarilor în două tururi, însă cum se va ajunge practic acolo încă nu a fost definitivat”, a mai declarat Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *