Iohannis: Au trecut 3 zile şi nu e niciun responsabil pentru violenţele din Piaţa Victoriei

Preşedintele României, Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a spus că România traversează o stare de tulburare din cauza protestelor violente, apreciind că atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaze lacrimogene, cu tunuri cu apă şi cu lovituri aplicate cu exces de zel. El a spus că românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi şi nu îşi merită etichtele primite de la voci iresponsabile din politică.

Şeful statului a arătat că au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil pentru ceea ce s-a întâmplat în Piaţa Victoriei, afirmând că în orice ţară cu oameni responsabili la conducere până la această oră ar fi fost cel puţin o demisie. El face apel la membrii PSD să ia foarte în serios protestele din aceste zile şi să înţeleagă că trebuie să guvernze pentru oameni, şi nu împotriva lor. Preşedintele face apel şi la societatea civilă să nu se lase descurajată de actuala situaţie, pentru că lucrurile se pot schimba în bine.

“România traversează o stare gravă de tulburare din cauza protestelor violente. Atitudinea civică a fost aspru pedepsită cu gaz lacrimogen, cu tunuri cu apă şi cu lovituri aplicate cu exces de zel”, a afirmat Iohannis, în mesajul susţinut la Palatul Cotroceni.

El a spus că este impresionantă mobilizarea românilor.
“Mulţi oameni din diaspora au participat la aceste manifestări. Nu au fost aduşi de partide, cu autocarele sau plătiţi. Au venit din proprie iniţiativă, atătând un puternic simţ civic, revoltaţi de cum legiferează PSD, de atacurile la statul de drept. Aceste demonstraţii au fost unele eminamente paşnice. Protestele au arătat tutoror adevărata faţă: românii ştiu să fie civilizaţi, civici, activi şi corecţi, nu îşi merită etichetele primite de la voci iresponsabile din politică”, a afirmat preşedintele.

Şeful statului a mai spus că toţi cei care ies în stradă au o voce legitimă care va trebui ascultată şi înţeleasă.
“Violenţa şi reprimarea brutală a manifestaţiilor nu sunt acceptabile sub nicio formă, atacarea oamenilor, jurnaliştilor, femeilor şi copiilor este inacceptabilă, iar cei vinovaţi trebuie pedepsiţi indiferent cine şi de unde sunt, fie că vorbim de huligani sau de cei care nu au ştiut sau nu au vrut să îi izoleze. Soluţia aleasă , aceea de a dispersa cu totul manifestaţia, este condmnabilă şi nu poate fi justificată. Rămân la convingerea că intervenţia jandarmilor a fost disproporţională în raport cu protestul”, a declarat Iohannis.

El a condamnat actele violente ale celor care au provocat jandarmii, în incercarea de a deturna protestul, afirmând că declaratiile ministrului de interne nu au convins, la fel cum nu au convins nici explicaţiile Jandarmeriei.

Preşedintele a mai a spus că au trecut au trecut deja trei zile şi nu există niciun responsabil ptetru ce s-a intamplat vineri şi că în orice ţară cu oameni responsabili la conducere până acum am fi avut cel puţin o demisie.

El a subliniat că nu este un apel la revoltă, ci la ”responsabilitate şi implicare”.
”Doar împreună putem schimba această stare de lucruri”, a adăugat Iohannis. Klaus Iohannis a adresat un apel şi către opoziţie, spunând că stă în mâinile opoziţiei responsabile de a asigura stabilitatea ţării şi menţinerea României pe drumul normalităţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *