Guvernul vrea să dea o ordonanţă ilegală?

Guvernul vrea să dea o ordonanţă ilegală?

Guvernul anunţă că va da o ordonanţă de urgenţă pentru adoptarea Codului Penal şi Codului de Procedură Penală, modificate de Comisia Iordache. Teoretic, spune Viorica Dăncilă, ordonanţa va fi dată doar pe articolele declarate constituţionale, nu şi pentru cele 31 de articole din Codul Penal şi cele 64 de articole din Codul de Procedură Penală pe care CCR le-a declarat neconstituţionale. Acelea vor fi dezbătute în continuare în Parlament. Asta înseamnă ca Guvernul să modifice o lege aflată în dezbatere în Parlament. Ceea ce ar fi ilegal, din moment ce o decizie a CCR din 2010 interzice Guvernului să modifice o lege aflată în dezbatere în Parlament. Motivaţia de atunci a CCR a fost aprobată şi de Tudorel Toader, membru CCR la acea dată. Acum, ca ministru al Justiţiei, Toader pare dispus că accepte Ordonanţa cerută de Dragnea.

Decizia Curţii Constituţionale (CCR) din 2010 (decizia 1431/2010) interzice Guvernului să intervină în procedura de legiferare a Parlamentului atunci cînd o lege se află în dezbatere în stadiu final, explicînd că, dacă Executivului i s-ar permite acest lucru, atunci el s-ar transforma în autoritate legiuitoare, contrar prevederilor constituţionale. Curtea a decis atunci că Guvernul a încălcat atribuţiile Parlamentului, motivînd că „acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricînd şi în orice condiţii, ar echivala cu transformarea acestei autorităţi în autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul în ceea ce priveşte atribuţia de legiferare”.

În 2010, CCR a elaborat explicaţiile referitoare la condiţiile în care Guvernul îşi poate exercita competenţa de legiferare: să existe o urgenţă justificată a ocolirii dezbaterilor parlamentare şi demersul să nu fie discreţionar: „Curtea observă şi reţine că acceptarea ideii potrivit căreia Guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricînd şi în orice condiţii, ar echivala cu transformarea acestei autorităţi în autoritate publică legiuitoare, concurentă cu Parlamentul în ceea ce priveşte atribuţia de legiferare“. „Curtea constată că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, în condiţiile în care proiectul de lege se afla în proces de legiferare la Senat, în calitate de Cameră decizională, a declanşat un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Parlament, întrucît prin exercitarea de către Guvern a unei competenţe, cu nerespectarea cadrului constituţional care o circumstanţiază, s-a încălcat competenţa Parlamentului de unică autoritate legiuitoare”.
„Legitimarea unui astfel de act, cu argumentul că art.114 din Constituţie nu face nicio distincţie cu privire la posibilitatea Guvernului de a-şi angaja răspunderea, argument fundamentat pe ideea că tot ce nu este interzis este permis, ar putea conduce, în final, la crearea unui blocaj instituţional, în sensul că Parlamentul ar fi în imposibilitate de a legifera, adică de a-şi exercita rolul său fundamental, de unică autoritate legiuitoare”. Cu alte cuvinte, dacă Guvernul nu îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege aflat deja în dezbatere parlamentară pentru că ar încălca astfel competenţa Parlamentului, acelaşi lucru ar trebui să fie valabil şi pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă pe o lege aflată într-o fază avansată de legiferare.

Tudorel Toader a afirmat contrariul deciziei pentru care a votat în 2010: „În cazul modificării de la Codul penal, respectiv procedură penală, suntem în controlul apriori, înainte de promulgare, înainte de intrarea în vigoare, ceea ce înseamnă că soluţiile validate considerate ca fiind constituţionale pot intra în fondul activ al legislaţiei penale. Soluţiile declarate neconstituţionale (…) trebuie ca emitentul legii să le pună în acord cu Constituţia prin prisma deciziilor CCR. Asta vom face la Ministerul Justiţiei. Voi vorbi cu colegii mei, vom lua partea din lege, soluţiile constituţionale şi vom vedea în ce măsură le transpunem într-o ordonanţă care să fie adoptată de Guvern“. Comitetul Executiv (CEX) al PSD a decis luni în unanimitate ca Guvernul să modifice prin ordonanţă de urgenţă Codurile penale, mai exact acele prevederi declarate constituţionale de către CCR, potrivit unui anunţ făcut de premierul Viorica Dăncilă, confirmată de Liviu Dragnea şi Tudorel Toader.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *