Guvernul Dăncilă primeşte azi votul Parlamentului. Vezi lista completă

Guvernul Dăncilă primeşte azi votul Parlamentului

Guvernul Dăncilă îşi schimbă structura şi va avea patru vicepremieri, cei patru fiind Viorel Ştefan, Ana Birchall, Paul Stănescu şi Graţiela Gavrilescu. În timp ce a apărut un portofoliu nou de vicepremier a dispărut cu totul Ministerul consultării publice şi dialogului social. Deşi reîntoarcerea ei era aproape sigurţă, fostul vicepremier şi ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, nu va reveni în Guvernul Dăncilă, pe postul de secretar general al Guvernului, a precizat liderul PSD Liviu Dragnea.

Conducerile Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis ca plenul comun al Parlamentului să se întrunească astăzi, în sesiune extraordinară, pentru votul de învestitură a noului Guvern. Plenul comun al Legislativului este programat să înceapă la ora 15,00, după ce, în cursul dimineţii, începînd cu ora 8,00, vor avea loc, în comisiile de specialitate ale Parlamentului, audierile miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă.

Noul program amînă majorarea pensiei şi Legea sănătăţii 

Programul de guvernare asumat de Viorica Dăncilă cuprinde obiectivele cuprinse în programul Guvernului Tudose. Diferenţa, însă, este dată de amînarea termenului de implementare a măsurilor cuprinse în documentul trimis Legislativului de Viorica Dăncilă.
Astfel, în programul lui Mihai Tudose, adoptarea Codului Economic al României, care ar urma să conţină Codul Fiscal, Codul de Procedură Fiscală, Legea de Înfiinţare a Societăţilor Comerciale, Legea Evaziunii Fiscale şi toate celelalte legi cu caracter economic, din care să fie eliminate toate prevederile contrare, ”care se bat cap în cap”, avea ca termen 1 iulie 2018. În programul guvernului condus de Viorica Dăncilă se menţionează doar că va intra în dezbatere parlamentară în 2018. Neimpozitarea venitului pentru medici a fost amînată cu un an. Începînd cu 2018 propunem extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici”, se menţiona în programul lui Tudose, în timp ce în documentul Vioricăi Dăncilă se specifică: „Începînd cu 2019 propunem extinderea neimpozitării venitului şi pentru medici”.
De asemenea, a fost amînată tot cu un an introducerea eliminării impozitului pentru tractoare şi utilaje agricole, de la 1 ianuarie 2018 la 1 ianuarie 2019. Tot cu un an a fost amînată şi adoptarea Legii sănătăţii. Cu şase luni au fost amînate majorarea pensiei minime de la 520 lei la 640 lei. Tot cu o jumătate de an a fost amînată şi desemnarea locaţiilor şi contractarea studiilor de prefezabilitate pentru toate cele nouă spitale, opt regionale şi unul republican, de la 31 decembrie 2017, la 1 iulie 2018.

PNL va vota împotriva învestirii noului Guvern

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat duminică, la o televiziune de ştiri, că liberalii vor vota împotriva învestirii noului Guvern, iar miniştrilor propuşi să facă parte din Cabinetul Dăncilă „le vor face viaţa grea“ la audierile din comisiile parlamentare de specialitate, cu întrebări pe subiecte extrase din promisiunile electorale.

Lista oficială completă a Cabinetului Dăncilă:

Viorica Dăncilă, premier
Viorel Ştefan, vicepremier
Graţiela Gavrilescu, vicepremier şi ministrul Mediului
Ana Birchall, vicepremier şi ministru pentru implementarea Afacerilor Europene
Paul Stănescu, vicepremier şi ministrul Dezvoltării
Valentin Popa, ministrul Educaţiei
Nicolae Burnete, ministrul Cercetării
Anton Anton, ministerul Energiei
Teodor Meleşcanu, ministrul de Externe
Rovana Plumb – ministrul Fondurilor Europene
Viorel Ilie, ministrul pentru Relaţia cu Parlament
Eugen Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor
George Ivaşcu, ministrul Culturii
Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii
Dănuţ Andruşca, ministrul Economiei
Radu Oprea- ministrul pentru Mediul Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat
Lucian Şova, ministrul Transporturilor
Carmen Dan- ministrul Afacerilor Interne
Mihai Fifor – ministrul Apărării
Tudorel Toader – ministrul Justiţiei
Petre Daea – ministrul Agriculturii
Lia Olguţa Vasilescu – ministrul Muncii
Bogdan Cojocaru – ministrul Comunicaţiilor
Ioana Bran, ministrul pentru Tineret şi Sport
Bogdan Trif- ministrul Turismului
Ioan Deneş – ministrul Apelor şi Pădurilor
Natalia Intotero – ministerul Românilor de Pretutindeni
Victor Negrescu – ministru delegate pentru Afaceri Europene

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *