Funcţiile de secretari de stat împărţite cu PMP şi ALDE

Funcţiile de secretari de stat împărţite cu PMP şi ALDE

Partidele care au votat învestirea guvernului liberal condus de Ludovic Orban negociază intens în această perioadă o serie de funcţii în schimbul sprijinului lor parlamentar. Potrivit acestora, ALDE şi PMP poarta discuţii cu liberalii în vederea instalarii propriilor oameni în funcţii de prefecţi, de secretari de stat, de şefi de autoritaţi şi agenţii guvernamentale, şefi de companii de stat sau membri în consiliile de administraţie.

Astfel, ALDE solicita cinci prefecţi şi conducerea unor importante companii energetice, plus oameni în consiliile de administraţie la mari companii de stat. La rândul lor, cei de la PMP vor trei prefecţi, opt secretari de stat, şefia Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie, şefia Direcţiei pentru Relaţia cu Republica Moldova, plus conducerea a două sau trei agenţii de stat. Și cei de la PMP sunt interesaţi de domeniul energetic, în special de cel al gazelor, unde doresc instalarea unui secretar de stat. În schimb, maghiarii de la UDMR nu au cerut funcţii noi, ci se bazează că liberalii nu îi vor demite pe oamenii lor aflaţi deja în diverse posturi, precum secretarii de stat la Educaţie şi Finanţe.

„Noi nu cerem aproape nimic. Ştim că liberalilor le este greu. Dar asta ne dă şi o anumită libertate. Este o perioadă politică complicată, iar dacă cerem funcţii vom avea şi responsabilităţi faţă de guvernare”, a explicat un lider UDMR.

Premierul Ludovic Orban a demarat încă de săptămâna trecută o serie de discuţii cu liderii partidelor parlamentare care au votat învestirea guvernului. De asemenea, pe 26 noiembrie, liderul PNL a fost mandat de Biroul Executiv al partidului, alături de prim-vicepreşedinţii Rareş Bogdan şi Raluca Turcan, să poarte discuţiile privitoare la forma de colaborare cu partidele parlamentare. Discuţiile încă nu au fost finalizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *