Aleşii găsiţi în conflict de interese sau stare de incompatibilitate scapă de interdicţii

CCR: Aleşii găsiţi în conflict de interese sau stare de incompatibilitate scapă de interdicţii

Curtea Constituţională a României a decis că legea de modificare a funcţionării Agenţiei Naţionale de Integritate este constituţională, astfel că parlamentarii găsiţi în conflict de interese sau stare de incompatibilitate în perioada 2007-2013 scapă de interdicţii.
Practic, parlametarii acuzaţi de ANI pentru confict de interese sînt amnistiaţi, iar interdicţiile loc încetează. În vechea formă a legii, demnitarii găsiţi în conflict de interese aveau interdicţia de ocupa funcţii publice timp de trei ani. 675 de parlamentari şi aleşi locali scapă de acuzaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese pein această decizie.

Curtea Constituţională a respins sesizarea PNL

„Curtea a constatat că încetarea de drept a interdicţiei aplicate deputatului/ senatorului pe o perioadă de 3 ani de a mai ocupa o funcţie publică nu anulează interdicţia astfel aplicată, ci doar înlătură efectele acesteia pentru viitor (ex nunc). Interdicţiile ale căror efecte juridice, în mod obiectiv, s-au consumat în timp rămîn valabile, subiectele de drept neputînd invoca legea criticată pentru situaţii trecute“, se arată în comunicatul transmis de Curtea Constituţională. Judecătorii CCR au explicat că legea analizată se referă la doar la cazurile în care interdicţiile încă sînt în vigoare.

„Ca atare, legea examinată se referă numai la acele interdicţii a căror efecte juridice continuă să se producă, urmînd ca acestea să înceteze de drept, prin voinţa legiuitorului, de la data intrării în vigoare a legii. De asemenea, Curtea a reţinut că legea criticată nu pune în discuţie hotărîrile judecătoreşti pronunţate în domeniul conflictului de interese privit ca ilicit administrativ“, se arată în comunicat. Decizia privind constituţionalitatea legii ANI a fost luată de Curtea Constituţională cu majoritate de voturi după o sesizare a PNL. Liberalii cereau verificarea unor articole printre care şi cel care prevede excluderea, retroactiv, de la sancţionarea pentru conflict de interese a parlamentarilor, prin invalidarea rapoartelor ANI confirmate în instanţă în perioada 2007-2013.

Cîţi aleşi scapă de acuzaţii prin această lege

675 de parlamentari şi aleşi locali scapă de acuzaţiile de incompatibilitate şi conflict de interese prin intermediul acestei legi, se arată într-un răspuns al ANI, din decembrie 2017, pentru româniacurată.ro „Modificările preconizate prin adoptarea amendamentelor la Legea nr. 176/2010 pot afecta aplicarea sancţiunilor în toate cazurile finalizate de ANI şi anume cele nedefinitive (aflate pe rolul instanţelor ori în termenul legal de contestare ori suspendate), cît şi cele definitive şi irevocabile cîştigate şi pentru care nu au fost aplicate încă sancţiuni disciplinare. Cu referire la funcţiile elective, precizăm faptul că modificarea legislativă poate afecta aplicarea sancţiunilor într-un număr de 675 de dosare privind parlamentari şi aleşi locali (foşti sau actuali), astfel:
– 597 cazuri nedefinitive (aflate pe rolul instanţelor ori în termenul legal de contestare ori suspendate)
– 78 cazuri definitive şi irevocabile cîştigate şi pentru care nu au fost aplicate încă sancţiuni disciplinare“, precizează sursa citată.
Modificările legislative au fost adoptate de Senat pe 18 decembrie, cu 77 de voturi „pentru” şi 39 „împotrivă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *