Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie

image
Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie

Alegerile locale vor avea loc pe 5 iunie, a decis miercuri Guvernul.
“Guvernul a aprobat 6 hotărâri de Guvern care vizează desfășurarea alegerilor locale. A fost confirmată data de 5 iunie, data alegerilor locale”, a anunțat purtătorul de cuvînt al Executivului, Dan Suciu.

“Azi adoptăm un pachet de hotărîri de guvern care pregătesc alegerile locale şi inclusiv stabilim data alegerilor locale. O să fie prezentă să prezinte aceste proiecte de hotărîri de guvern şi doamna preşedintă a Autorităţii Electorale Permanente(AEP) pentru că sînt hotărîri de guvern pregătite de Autoritatea Electorală Permanentă”, le-a spus Dacian Cioloş membrilor Cabinetului, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, potrivit Mediafax.

Dacian Cioloş a adăugat că Guvernul şi Autoritatea Electorală Permanentă trebuie să lucreze împreună pentru pregătirea alegrilor care vor avea loc anul acesta. “De data aceasta, AEP are prin lege mult mai multe atribuţii în organizarea şi derularea alegerilor decît a avut în trecut”, a afirmat premierul.

Potrivit calendarului acţiunilor din cuprinsul perioadei electorale a alegerilor locale, startul campaniei electorale se va da în 6 mai 2016, iar o zi mai tîrziu, pe 7 mai, se va stabili prin tragere la sorţi numărul de ordine de pe buletinele de vot.

Comunicarea către toate birourile electorale de circumscripţie a listei cuprinzînd denumirile şi semnele electorale ale partidelor politice, ale alianţelor politice, ale alianţelor electorale, precum şi ale organizaţiilor cetăţenilor aparţinînd minorităţilor naţionale, legal constituite, care au dreptul să participe la alegerea autorităţilor administraţiei publice locale trebuie să fie făcută cel tîrziu în data de 12 aprilie 2016. Cu 30 de zile înaintea datei votării – cel tîrziu în ziua de 6 mai 2016 – vor trebui aduse la cunoştinţă publică numărul circumscripţiilor electorale, delimitarea şi numerotarea fiecărei secţii de votare, precum şi sediile acestora.

Cetăţenii vor putea merge la vot pentru a-şi desemna aleşii locali în data de 5 iunie 2016, în intervalul 7:00-21:00.

Alegerile locale se vor desfășura într-un singur tur de scrutin,adică acel candidat care are cele mai multe vorturi va fi declarat primar.

O noutate la scrutin este alegerea președintelui Consiliului Județean,care nu va mai fi ales direct de către locuitorii județului respectiv ci de către consilierii județeni.Cel care va avea jumătate plus unu din numărul de voturi al consilierilor va fi instalat președinte al CJ. Acesta va putea fi demis doar cu două treimi din numărul consilierilor județeni.

Guvernul va aloca pentru alegerile locale 250 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *