Vasile Iliuță: Bugetul Consiliului Județean Călărași va fi mai mic în acest an, comparativ cu cel al anului 2020

Vasile Iliuță: Bugetul Consiliului Județean Călărași va fi mai mic în acest an, comparativ cu cel al anului 2020

Președintele Consiliului Județean (CJ) Călărași, Vasile Iliuță, a declarat în conferința de presă desfășurată în data de 18 februarie la sediul PSD Călărași că bugetul instituției pe care o conduce va fi mai mic în acest an, comparativ cu cel al anului 2020. Direcția Generală a Finanțelor Publice estimează că bugetul CJ va fi de aproximativ 41 de milioane de lei, spre deosebire de anul trecut, când administrația județeană a primit de la Guvernul României 53 de milioane de lei. În condițiile acestea, va fi nevoie de restructurare, reorganizare și diminuarea cheltuielilor anumitor investiții, dar și de un împrumut bancar pentru echilibrarea bugetului pe anul 2021.
“Vin în fața dumneavoastră cu o dezamăgire extraordinar de mare. Dacă în anul 2017, aveam un buget de 92 de milioane de lei, în care Consiliul Județean urma cu subordonatele să poată susține cheltuielile, anul 2018 a venit cu un buget de 94 de milioane de lei alocare bugetară de la Guvernul României, în anul 2020, surpriza a fost destul de mare. Am avut 53 de milioane de lei aprobare bugetară, cu 40% mai puțin. De aceea, și acele evenimente cu nealocarea banilor la DGASPC, la care am fost cu toții martori, în lunile iulie, august și septembrie, unde banii au fost alocați de la o lună la alta din fondul de rezervă al Consiliului Județean, ca să putem susține acele cheltuieli cu salariile către DGASPC. Astăzi, există o mare dezamăgire, pentru că bugetul pe care îl estimează Direcția Generală a Finanțelor Publice către Consiliul Județean este de 41 de milioane de lei, mai puțin decât anul trecut. Fondul de rezervă al Consiliului Județean a fost diminuat. De la 20 de milioane de lei, așa cum l-am avut la începutul anului 2020, a ajuns la 5 milioane de lei. De unde să mai luăm, să punem, ca să putem funcționa, să închidem anul 2021 cu excedentul pe care nu îl mai avem și, clar, cu un buget redus la mai puțin de jumătate decât are nevoie instituția pentru a funcționa cu instituțiile pe care le are în subordine. Este clar că avem un buget care dezavantajează nu numai Consiliul Județean Călărași, pentru că m-am uitat și pe situația celorlalte consilii județene și la toate bugetul este mai puțin de jumătate decât primeau pe timpul guvernării PSD. Acesta este semnalul de alarmă pe care îl tragem. Dacă bugetul se va aproba în această formă finală, este clar că va urma exact ceea ce Guvernul vrea: restructurare, reorganizare, diminuarea cheltuielilor anumitor investiții și trebuie să mergem pe un împrumut, pentru a putea completa sumele pe care Consiliul Județean nu le deține și pentru a putea să echilibrăm bugetul anului 2021”, a declarat Vasile Iliuță.
Împrumutul bancar ar avea o valoare de 289 de milioane de lei și va completa lipsa investițiilor la nivelul Consiliului Județean. E vorba de Prefectură, DGASPC, Spitalul Județean de Urgență, toate investițiile care sunt preconizate, aparatură medicală, susținerea DGASPC pentru renovarea anumitor centre, relocarea centrelor, pentru că nu s-a făcut restructurarea în DGASPC, podul de la Radovanu, sportul de performanță etc.
” Avem două cereri de împrumut pe care le vom propune consilierilor județeni. Avem 200 de milioane de lei împrumut, ținând cont de Covid și de ce a însemnat legislația pe anul trecut și avem drept de împrumut până la 30%, respectiv 89 de milioane de lei. Finanțăm toate investițiile județului Călărași prin acest împrumut. Trebuie să luăm o linie de credit cu acordul Ministerului Finanțelor, să scoatem la licitație creditele pe care vrem să le contractăm de la băncile din România, cele care sunt prezente în piață. Vom muta pe credit tot ce înseamnă investiții și vom rămâne cu cheltuieli de funcționare, bani care au fost repartizați de către Guvernul României. Banii vor fi folosiți pe o perioadă mai mare de timp, până se termină investițiile. Noi vrem să luăm credite care să poată susține toate investițiile Consiliului Județean” a mai declarat Vasile Iliuță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *