Se schimbă regulile de angajare în sectorul bugetar

Se schimbă regulile de angajare în sectorul bugetar

Posturile vacante din sectorul bugetar vor fi ocupate conform principiului ”unu la trei”, respectiv la trei posturi ocupate devenite vacante, un post ocupat, potrivit proiectului de Ordonanţă pentru reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, publicat marţi de Ministerul Finanţelor.

În prezent, principiul de ocupare a posturilor la stat este unu la doi.

Totodată, proiectul propune reducerea cu 50% a numărului total de posturi de secretar de stat, subsecretar de stat şi de funcţii asimilate funcţiilor de secretar de stat şi subsecretar de stat la nivelul tuturor ministerelor, precum şi al celorlaltor instituţii şi autorităţi publice din subordinea/coordonarea Guvernului sau a ministerelor.

De asemenea, va fi suspendată ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante din instituţiile şi autorităţile publice, iar pentru posturile pentru care au fost demarate procedurile de organizare a concursurilor anterior intrării în vigoare a ordonanţei se continuă procedurile de ocupare a acestora. Excepţie de la această regulă vor face personalul didactic de predare, personalul medico-sanitar, poliţiştii şi absolvenţii Institutului Naţional al Magistraturii.

Numărul de posturi aferente cabinetului secretarului general adjunct al Guvernului şi secretarului de stat va scădea la doi de la patru în prezent, iar pentru cabinetul subsecretarilor de stat este prevăzut un post, faţă de două în acest moment.

De asemenea, pentru cabinetul conducătorului de organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu rang de secretar de stat, sunt propuse două posturi, faţă de patru în prezent.

Potrivit notei de fundamentare, la nivelul celor 22 de ministere şi al Secretariatului General al Guvernului, este aprobat un număr de 86 posturi de secretar de stat şi 16 posturi de subsecretar de stat în acest moment.

În perioada decembrie 2015 – mai 2019, numărul de posturi ocupate din sectorul bugetar s-a majorat cu 50.242, respectiv de la 1.186.314 posturi la 1.236.556 posturi. Din acestea, cele mai importante creşteri s-au înregistrat la nivelul instituţiilor finanţate integral din bugetele locale (36.588 posturi) şi spitale (20.826 posturi), în timp ce la nivelul unităţilor din sistemul de învăţământ a fost înregistrată o scădere de 8.466 posturi, la nivelul Ministerul Apărării Naţionale s-a înregistrat o diminuare de 1.633 posturi, iar la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi al instituţiilor din subordine s-a consemnat o diminuare de 4.363 posturi.

Pe de altă parte, instituţiile publice nu vor mai putea achiziţiona din fonduri publice servicii de telefonie mobilă pentru personalul angajat, cu excepţia demnitarilor.

Reducerea numărului de secretari de stat, subsecretari de stat şi asimilaţii acestora, precum şi a numărului de posturi din cabinetele demnitarilor va determina o scădere a cheltuielilor bugetare de 7,1 milioane lei în anul 2019 şi de 21,3 milioane lei la nivelul unui an bugetar. Blocarea ocupării posturilor vacante va genera scăderea cheltuielilor cu 76,7 milioane lei la nivelul unui an bugetar, potrivit notei de fundamentare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *