Se modifică legea pensiilor speciale

Se modifică legea pensiilor speciale

Guvernul a elaborat un nou proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legii pensiilor speciale, document ce prevede ca pensiile să nu fie mai mari decât salariul avut în activitate iar actualizarea să facă în funcţie de rata de inflaţie. Sindicaliştii au fost chemaţi ieri la discuţii la Ministerul Muncii. Noul draft al proiectului nu mai schimbă modul de calcul, însă prevede ca pensia să nu fie mai mare decît salariul iar actualizarea este legată de rata medie anuală a inflaţiei. „Cuantumul pensiilor militare de stat se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă un cuantum al pensiei mai mic, se păstrează cuantumul pensiei aflat în plată“, este una dintre prevederile noului proiect de OUG prezentat de Federaţia Sindicatelor din ANP.
De asemenea, potrivit documentului, „cuantumul net al pensiei militare de stat, nu poate fi mai mare decît media soldelor/ salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul a pensiei“.
Şi în cazul magistraţilor, „pensia de serviciu se actualizează, din oficiu, în fiecare an, cu rata medie anuală a inflaţiei, indicator definitiv, cunoscut la data de 1 ianuarie a fiecărui an în care se face actualizarea, şi comunicat de Institutul Naţional de Statistică. Dacă în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, se păstrează pensia aflată în plată.“ Cererile de pensionare înregistrate şi nesoluţionate pînă la data de 15 septembrie 2017 se soluţionează conform normelor legale existente la data deschiderii drepturilor de pensii şi asigurări sociale, se mai arată în act, urmînd ca OUG să intre în vigoare la 15 seprembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *