Salariile în privat au scăzut cu 13%

Salariile în privat au scăzut cu 13%

Salariile la privat au scăzut în lunile ianuarie şi februarie, pentru ca în martie să se stabilizeze la nivelul lunii martie 2017. În schimb, au crescut bonusurile acordate angajaţilor cu 68%. Ambele evoluţii sînt puse pe seama „incertitudinii create de modificările legislative” şi a neîncrederii în rîndul angajatorilor.

Schimbarea a generat neîncredere în rîndul angajatorilor
În primele trei luni ale acestui an, valoarea bonusurilor primite de angajaţii din sectorul privat au crescut cu 68% comparativ cu primul trimestru din 2017, în timp ce salariile au suferit o depreciere de 13% în raport cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Smartree Workforce Index, o analiză realizată de Smartree, lider pe piaţa de externalizare a proceselor de resurse umane.

„Atît creşterea valorii bonusurilor, cît şi scăderea salariilor din primele luni ale acestui an sînt puse pe seama incertitudinii create de modificările legislative, mai exact de trecerea contribuţiilor sociale obligatorii din sarcina angajatorului în sarcina angajatului. Adoptată prin intermediul unei Ordonanţe de Urgenţă, această schimbare a generat neîncredere în rîndul angajatorilor, dar şi o perioadă de expectativă în care nu s-au luat decizii privind modificarea veniturilor angajaţilor“, arată analiza Smartree. În luna martie însă, odată cu obligativitatea transmiterii în REVISAL a oricărei modificări a salariului de bază brut, a indemnizaţiilor, a sporurilor, precum şi a altor elemente de calcul salarial, salariile s-au stabilizat, înregistrînd acelaşi nivel mediu cu cel aferent lunii martie 2017, potrivit analizei.

Creşterea salariului minim nu a determinat majorarea veniturilor 
Pentru a compensa scăderile salariale cauzate de ordonanţa de urgenţă de trecere a contribuţiilor sociale obligatorii din sarcina angajatului, companiile au acordat angajaţilor în primul trimestru al acestui an bonusuri şi beneficii extra-salariale mai mari cu 68% faţă de media din aceeaşi perioadă a anului trecut. Este de departe cea mai mare valoare înregistrată pentru acest indicator la început de an, marjele de creştere situîndu-se în anii precedenţi între 6% şi 23%.

„Aceste valori reprezintă efectele schimbărilor legislative ce au avut loc la începutul anului. Mai exact, chiar dacă salariul minim brut pe economie a crescut de la 1.450 lei la 1.900 lei, această creştere nu a determinat majorarea veniturilor nete în aceeaşi măsură, aşa cum a fost cazul anul trecut şi cum ar fi fost de aşteptat. Dimpotrivă, salariile au suferit o diminuare semnificativă în primele două luni ale anului, scădere nemaiîntîlnită în cursul ultimilor 2-3 ani”, apreciază realizatorii studiului.

Numărul de angajaţi, în creştere cu 11%
Nu acelaşi lucru este valabil în cazul angajărilor, care, în trimestrul I 2018, comparativ cu perioada similară a anului trecut, au continuat trendul ascendent, procentul de creştere fiind de 11%. Pe ramuri de activitate, cele mai mari creşteri ale numărului de angajări au fost înregistrate în construcţii, logistică, producţie, serviciile financiare, companii de tehnologie şi infrastructură IT sau servicii digitale. În perioada ianuarie – martie 2018, angajaţii români şi-au luat mai multe zile de concediu comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, în contextul în care vacanţa intersemestrială de iarnă a elevilor se conturează de la an la an ca un reper pe harta zilelor libere. Numărul zilelor de concediu de odihnă a evoluat în primul trimestru cu 4% faţă de T1 2017, în timp ce numărul zilelor de concediu medical luate de angajaţi a crescut cu 13%. Aceste creşteri ale numărului de zile de concediu au determinat şi o evoluţie pozitivă a indicelui „Bunăstarea Angajaţilor“, cu 28%. Pentru realizarea Smartree Workforce Index, un instrument care oferă o sinteză a evoluţiei recrutărilor, a creşterii salariale şi a bunăstării angajaţilor, sunt luate în calcul peste 200 de companii, care activează în diverse industrii din domeniul privat şi care rulează în medie afaceri de peste 2,5 miliarde de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *