România, pe locul al doilea în UE în topul scumpirilor la curentul electric

România, pe locul al doilea în UE în topul scumpirilor la curentul electric

Curentul s-a scumpit foarte mult în România, pentru utilizatorii casnici, astfel încît ne aflăm pe locul al doilea în Uniunea Europeană cînd vine vorba de rată de creştere a preţurilor la energia electrică. Potrivit datelor Eurostat, am avut parte de o scumpire de 7,2% în a doua jumătate a anului trecut.

Dintre statele membre UE, doar în Cipru s-a înregistrat o majorare mai mare decît cea din România, de 12,6%. În medie, însă, factura la curent achitată de consumatorii casnici la nivelul blocului comunitar s-a redus cu 0,2%. În altă ordine de idei, România a înregistrat cea mai mare scumpire a benzinei, în Europa, de la începutul anului pînă acum.

Suntem lideri detaşaţi, la mare distanţă de următoarea clasată, Franţa, şi într-un ritm de două ori mai rapid decît media europeană. Carburantul este cu 11,8 la sută mai scump acum decît la 1 ianuarie, adică de la 5,16 lei/ litru, la 5,72 lei/ litru.

În UE, pe următoarele două locuri se află Franţa şi Marea Britanie, cu creşteri de 9,6, respectiv 9,5 la sută faţă de începutul anului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *