România, cea mai mare rată a inflaţiei din UE pentru a 7-a lună consecutiv

România, cea mai mare rată a inflaţiei din UE pentru a 7-a lună consecutiv

România a înregistrat şi în august cea mai mare rată anuală a inflaţiei din UE, dominînd topul detaşat pentru a şaptea lună consecutiv, conform datelor publicate ieri de Eurostat. Avansul preţurilor de consum a fost de 4,7% , faţă de 4,3% în iulie. Rata anuală a inflaţiei în UE a scăzut în august pînă la 2,1%, de la 2,2% în iulie, în timp ce în zona euro inflaţia s-a redus la 2%, comparativ cu 2,1% în luna precedentă.
În rîndul statelor membre UE, cele mai mari rate anuale ale inflaţiei au fost înregistrate în România (4,7%), Bulgaria (3,7%), Estonia (3,5%) şi Ungaria (3,4%). Comparativ cu situaţia din luna iulie 2018, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 22 state membre, a rămas stabilă în alte cinci ţări şi a crescut în zece state (inclusiv în România, de la 4,3% la 4,7%).
România este, de altfel, statul membru UE cu cea mai mare creştere a preţurilor pentru produse şi servicii în perioada 2000 – 2017, cu nivelul record de 257%, comparativ cu 36,5% media Uniunii şi 28,6% cea mai mică rată, înregistrată de Germania, potrivit Eurostat.
Circa 60% din creşterea generală a preţurilor consemnată în 2018 pînă în luna iulie (1,93% faţă de decembrie 2017) a venit pe segmentul produselor nealimentare. Doar 25% au fost generate de produsele alimentare şi 15% s-au regăsit în majorarea tarifelor la serviciile prestate populaţiei, potrivit datelor oficiale comunicate de INS.
Particularitatea acestui an este că aproape o jumătate de procent din avansul indicelui preţurilor de consum sau un sfert din scumpirea per total au fost cauzate de scumpirea combustibililor, indusă de majorarea preţului mondial al petrolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *