Proiect: O nouă amnistie pentru firmele şi persoanele fizice cu datorii la stat

Proiect: O nouă amnistie pentru firmele şi persoanele fizice cu datorii la stat

Firmele şi persoanele fizice cu datorii către stat, cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017, vor fi scutite de penalităţi şi de jumătate din dobînda acumulată dacă achită datoria principală pînă la 30 septembrie, iar dobînda de 50% care le-a rămas de plătit este achitată pînă la finalul anului, este noua facilitate pregătită de la nivel politic, conform unui document aflat în stadiul de proiect.

Conform proiectului care trebuie mai întîi avizat, firmele şi persoanele care vor dori să beneficieze de această facilitate trebuie să depună o cerere la Fisc pînă la sfîrşitul anului. Anularea penalităţilor de întîrziere, precum şi a unei cote de 50% din dobînzi, aferente obligaţiilor de plată principale către bugetul general consolidat, administrate de ANAF, cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017 se va face în anumite condiţii, printre acestea aflîndu-se: stingerea pînă la 30 septembrie 2017 a obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017, indiferent de data stingerii acestora; stingerea pînă la data de 31 decembrie 2017 a cotei de 50% din dobînzile aferente obligaţiilor de plată principale cu termene de plată anterioare datei de 30 iunie 2017, stabilite prin decizii de calcul comunicate; stingerea pînă la data de 31 decembrie 2017 a obligaţiilor de plată principale curente administrate de ANAF cu termene de plată cuprinse între 1 iulie-31 decembrie 2017, împreună cu accesoriile calculate pentru eventuale întîrzieri la plata acestor obligaţii principale, stabilite prin decizii pînă la 31 decembrie 2017; depunerea pînă la 31 decembrie 2017 a tuturor declaraţiilor potrivit vectorului fiscal, condiţie care se consideră îndeplinită şi în cazul în care pentru perioadele în care nu s-au depus declaraţii fiscale, obligaţiile fiscale au fost stabilite, prin decizie, de către organul fiscal central; depunerea unei cereri de acordare a acestor facilităţi pînă la data de 31 decembrie 2017.

În cazul unităţilor administrativ-teritoriale, facilitatea prevăzută se acordă în situaţia în care consiliul local emite o hotărîre în acest scop. În timp ce pentru obligaţiile la bugetul general consolidat se aplică dobînzi şi penalităţi de întîrziere, la datoriile către bugetele locale se aplică majorări de întîrziere. Ştergerea penalităţilor şi a 50% din dobînzi va fi disponibilă şi pentru datoriile achitate pînă la 30 iunie, însă numai dacă penalităţile şi dobînzile nu au fost, la rîndul lor, plătite.
Potrivit datelor obţinute de profit.ro de la ANAF în urmă cu aproximativ un an, la precedenta amnistie firmele au depus 16.525 de cereri, iar persoanele fizice alte 19.124 de solicitări. Datoriile anulate de Fisc au totalizat 752 milioane de lei. ANAF a anulat datorii ale companiilor de 752,4 milioane lei şi ale persoanelor fizice de 56 milioane lei, potrivit datelor instituţiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *