Noi reguli privind valoarea şi perioadele pentru care se vor acorda voucherele de vacanţă

Vouchere de vacanţă

Se schimbă radical modul de acordare şi valoarea voucherelor de vacanţă, potrivit unui proiect postat recent pe site-ul Ministerului Turismului condus în acest moment de un ministru demis. Astfel, vor fi introduse voucherele de vacanţă ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai şi octombrie-noiembrie, având o valoare mai mare decât cea a voucherelor acordate pentru sezon. Angajaţii pot opta pentru o singură variantă de vouchere, iar firmele care vor accepta vouchere extra-sezon în alte perioade decât cele prevăzute legal, vor fi sancţionate cu amenzi de peste 50.000 de lei şi interzicerea pentru doi ani a acceptării acestor vouchere.

Guvernul a luat decizia ca măsura voucherelor de vacanţă să fie prelungită până la data de 31 decembrie 2025, se arată în proiect.
„Având în vedere că s-a constatat în practică o aglomerare a unităţilor de cazare în sezon (în special în lunile iunie-august), pe de o parte, şi un număr scăzut de turişti în extrasezon, pe de altă parte, s-a decis încurajarea beneficiarilor să opteze pentru o vacanţă în extrasezon, prin acordarea unei valori mai ridicate în cuantum egal cu contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii, pentru un salariat, pentru voucherele de vacanţă ce pot fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai şi octombrie-noiembrie”, se arată în nota de fundamentare. Voucherele de vacanţă sunt bonuri de valoare emise în format electronic, reglementate exclusiv de prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă, fiind destinate exclusiv achiziţionării pachetelor de servicii turistice în conformitate cu prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă. Angajaţii pot primi o singură categorie de vouchere de vacanţă şi nu pot schimba alegerea făcută.

Proiectul de ordonanţă introduce noţiunea de „vouchere pentru extrasezon”. Voucherele de vacanţă pentru utilizare în extrasezon sunt bonuri de valoare emise în format electronic destinate exclusiv achiziţionării pachetelor de servicii turistice care sunt prestate în perioada aprilie-mai şi octombrie-noiembrie. Astfel, un angajat poate primi, anual, în perioada 1 ianuarie 2020 – 31 decembrie 2025, vouchere de vacanţă, în cuantum de 1.450 lei sau vouchere de vacanţă valabile pentru utilizarea în extrasezon, în cuantum de 2.080 de lei, în funcţie de opţiune. Angajaţii pot primi în cursul unui an calendaristic o singură categorie de vouchere de vacantă, vouchere de vacantă cu utilizare pentru un an de zile sau vouchere de vacantă pentru utilizare în extrasezon, în funcţie de opţiunea beneficiarului exprimată până la data de 1 noiembrie a fiecărui an pentru anul următor. Această opţiune nu poate fi schimbată în decursul anului.

Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 7 puncte-amendă acceptarea de către unitatea afiliată de vouchere de vacanţă de la alte persoane decât titularul voucherului de vacanţă. (Un punct-amendă reprezintă contravaloarea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată stabilit, în condiţiile legii)
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă următoarele:
a) fapta unităţii afiliate de a da rest în bani la voucherul de vacanţă;
b) comercializarea voucherelor de vacanţă de către angajaţi, angajatori, unităţile afiliate şi structurile de primire turistice;
c) diminuarea valorii nominale a voucherelor de vacanţă utilizate de angajaţi;
d) emiterea de vouchere de vacanţă de către alte entităţi decât cele prevăzute în lege-
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 14 puncte-amendă şi retragerea licenţei de turism agenţiei de turism, în calitate de unitate afiliată, fapta agenţiei de turism de a emite pachete de servicii turistice pentru achiziţionare cu vouchere de vacanţă la un preţ mai mare faţă de preţul pachetului similar de servicii achiziţionat prin alte mijloace de plată.
Constituie contravenţie şi se sancţionează cu 25 puncte – amendă şi interzicerea pentru doi ani a dreptului de a accepta vouchere de vacanţă ca modalitate de plată, fapta unităţii afiliate de a accepta vouchere de vacanţă pentru utilizare în extrasezon pentru achiziţionarea de pachete de servicii turistice prestate în altă perioadă decât aprilie – mai şi octombrie – noiembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *