În luna august, salariile au scăzut cu 27 de lei

În luna august, salariile au scăzut cu 27 de lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna august de 2.364 lei, în scădere faţă de luna precedentă cu 27 lei (-1,1%), arată datele publicate luni de Institulul Naţional de Statistică (INS). În luna iulie, cîştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.391 lei, în creştere faţă de luna august cu 11 lei (+0,5%).
„În august, scăderile cîştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă au fost determinate de acordarea în luna iulie de premii ocazionale (inclusiv premii trimestriale, anuale, de vacanţă ori pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou). În sectorul bugetar s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţămînt (-2,3%) ca urmare a reducerii sumelor reprezentînd plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare, respectiv în sănătate şi asistenţă socială (-0,6%). Cîştigul salarial mediu net a crescut uşor în administraţia publică (+0,7%) comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.
În august, valorile cele mai mari ale cîştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), 5.930 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1406 lei).
Comparativ cu luna august a anului precedent, cîştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,9%. Indicele cîştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 112,6%.
Faţă de luna octombrie 1990, indicele cîştigului salarial real a fost de 178,3%, cu 1,7 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna iulie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *