Guvernul și-a angajat răspunderea pe buget

Guvernul și-a angajat răspunderea pe buget

Guvernul și-a angajat răspunderea pe buget
Guvernul și-a angajat răspunderea pe buget

Ludovic Orban a anunțat luni în plenul Parlamentul, în cadrul procedurii de angajare a răspunderii guvernului pe bugetul pe anul viitor, că acesta a fost construit pe o creștere economică de 4,1%, o rată a inflației de 3,1% și un curs mediu de 4,75 lei pentru un euro. El a avertizat că finanțarea europeană se va reduce drastic și a subliniat că bugetele Educației și Sănătății cresc.

Anterior, șeful guvernului a declarat, la angajarea răspunderii pe modificarea OUG 114 și a altor acte normative, că a renunțat la plafonarea sporurilor pentru bugetari la 25% din salariul minim, precizând că acestea vor rămâne la nivelul actual: 15% din salariul fiecărui angajat.

Orban a anunțat și prorogarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor speciale pentru aleșii locali, la solicitarea USR, dar și introducerea interdicției de a cumula salariul la stat cu pensia, cu excepția profesorilor din mediul preuniversitar și a însoțitorilor persoanelor cu handicat (amendament Pro România), dar și a unor angajați din companii precum CFR Marfă. De asemenea, vor putea să cumuleze pensia cu salariul angajații de la Școala Superioară de Aviație Civilă și cei de la Academia Română, ”unde foarte mulți angajați sunt pensionari”, potrivit premierului.

Şedinţa Parlamentului a fost închisă la aproape o oră după ce premierul Ludovic Orban şi-a angajat răspunderea pe bugetul pe 2020.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că în termen de 3 zile poate fi depusă o moţiune de cenzură.

Şedinţa a fost închisă cu întârziere pentru a se aştepta forma finală a anexelor proiectului de buget pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, după ce Executivul a acceptat mai multe amendamente şi acestea au trebuit să fie modificate.

După discursul premierului, parlamentarii PSD şi PNL au avut un schimb de replici pe procedură, iar în final au luat o pauză pentru a aştepta forma modificată a proiectului de buget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *